Gazdaság

2006.09.20. 02:28

Együtt sikerülhet

Szombathely (kit) - A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara illetékesei koncepciót dolgoztak ki arra, hogy a belvárosi kereskedők miként is hódíthatnák vissza a vásárlókat. Első lépésként szerintük vásárt kellene szervezni a Fő térre.

Mórocz Zsolt

Az elmúlt években, a nagy nemzetközi láncok megjelenése nyomán megindult a magyar kereskedelem gyors átrendeződése: a kisebb belvárosi üzeletek felől egyre inkább a nagy eladóterű városszéli hipermarketek és olcsó diszkont-áruházak, továbbá az internetes portálok felé fordult a vevői érdeklődés. E - Szombathelyre is érvényes - folyamat napjainkra is jellemző, a települések központjában lévő, korábban jelentős forgalmat bonyolító üzletek tulajdonosai pedig két dolgot tehetnek: vagy tudomásul veszik, hogy elvesztették a vevőkért folyó versenyt, s összehúzzák magukat, illetve bezárnak, vagy elgondolkodnak azon, hogy miként, milyen üzletpolitikával tudnák ismét vonzóvá tenni üzleteiket. A többes szám nem véletlen, hiszen a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi bizottsága szerint számottevő eredmény csak az érintettek együttműködésével lehetséges. Ennek előmozdítására, egyúttal a belvárosi üzletek és vendéglátóhelyek forgalombővítési lehetőségeinek számbavételére a bizottság kidolgozott egy üzleti modellt. Ennek része egy, a szombathelyi Fő tér közelmúltbeli rekonstrukciója okán is javasolható rendezvény, mellyel kapcsolatban a kamara már egyeztetéseket kezdeményezett az önkormányzat illetékeseivel, akik Cseri József elmondása szerint - mintegy gesztus jelleggel - területfoglalási díj nélkül bocsátanák rendelkezésre a Fő teret, a város tulajdonában lévő pavilonokat pedig jelképes összegért bérelhetnék ki a belvárosi kereskedők. A kereskedelmi bizottság vezetője szerint a számos programmal fűszerezett rendezvényre akár még idén, október közepén sor kerülhetne, ehhez azonban gyors döntésekre lenne szükség. Ennek okán a kamarában már volt is egy összejövetel, a minap pedig egy kérdőívet postáztak ki az érintett kereskedőknek és vendéglátósoknak, akik e hét közepéig nyilatkozhatnak arról, hogy egyáltalán szükségesnek tartják-e a belvárosi üzletek együttműködését, illetve részt vennének-e a vásáron. Cseri József mindenesetre bízik a pozitív visszajelzésekben, s leginkább abban, hogy a belvárosi kereskedők és vendéglátósok hajlandóak lesznek az összefogásra, s ennek megfelelően saját kezükbe venni a sorsukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!