Gazdaság

2007.03.19. 04:29

Változatlan várakozások

Budapest (VN) - Decemberhez képest nem változott az év első két hónapjában a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, s ezzel folytatódott a tavaly augusztus óta megfigyelhető, némi hullámzás melletti stagnálás.

PLT

A szolgáltatószféra az Európai Unióban - és hazánkban is - egyre jelentősebb arányban járul hozzá a GDP termeléséhez, ezért a GKI - követve az EU módszertanának változását - 2007-től üzleti bizalmi indexének számításához az ipari, a kereskedelmi és az építőipari ágazati bizalmi indexeken kívül felhasználja a szolgáltatószektor kilátásait egyetlen számba sűrítő indexet is.

Az új üzleti bizalmi index alakulását ábrázoló vonal jellemzően kissé a régi felett helyezkedik el, jelezve, hogy a szolgáltatások terén működő cégek általában kedvezőbb konjunkturális helyzetet érzékeltek, mint a másik három szektor vállalatai. Az index hullámzása azonban nem változott.

Az iparban februárban a termelési helyzet megítélése javult a januári adatokhoz képest, de a kilátásoké enyhén romlott. A rendelésállományok megítélése nem változott, az exportrendeléseké azonban rosszabb lett. Kedvezően csökkentek a saját termelésű készletek. A foglalkoztatási szándék a januári nagy javulás után kissé visszafogottabb lett.

Az építőiparban februárban kissé tovább javult a termelési helyzet megítélése, s erősödött a foglalkoztatási szándék is. A korábban tapasztaltakhoz képest kissé romlott viszont a rendelésállományok értékelése.

A kereskedelmi bizalmi index értéke az év végi átmeneti optimizmust követően ismét csökkent. A válaszadók különösen eladási pozíciókat és rendelésállományukat érezték rosszabbnak, de készleteik szintjét is nagyobbnak érezték.

Februárban a szolgáltatócégek várakozása romlott a legnagyobb mértékben. Különösen az előző három havi forgalom megítélése lett rosszabb, de kedvezőtlen irányba módosult a következő három hónap várható forgalmának megítélése is. A foglalkoztatás tervezett mértéke viszont nem változott.

A GKI fogyasztói bizalmi index a május-júliusi zuhanást követően fél éve már csak mérsékelten romlik, februárban pedig nem változott. Lényegében nem változott a lakosság saját pénzügyi helyzetére, megtakarítási lehetőségeire és a munkanélküliségre vonatkozó várakozása. Az áremelkedésekre vonatkozó várakozások a júliusi negatív rekordot követően hónapról hónapra kis mértékben, ezen belül februárban különösen jelentősen javultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!