Gazdaság

2007.07.18. 02:27

Szamócaültetés idején

A szamóca a Vas me-gyei talajokon eredményesen termeszthető bogyós gyümölcs. Az íz-, zamat- és színanyagokban gazdag gyümölcs sok vitamint és ásványi ...

dr. Nagy László

A kertben a nyár elején lekerülő növények közül a borsó kíváló elővetemé- nye a szamócának. Fontos, hogy a termőterület gyommentes legyen. Olyan évelő gyomokkal borított helyre, ahol tarackbúza, aprószulák, mezei acat fordul elő, ne ültessünk szamócát. A gyomos területet mechanikai úton vagy vegyszerrel mentesítsük.

A glifozát (és sói) hatóanyagú gyomirtó készítmények III. forgalmi kategóriába tartoznak, vásárlásukhoz és felhasználásukhoz külön engedély nem szükséges. Vizsgáljuk meg a talajt, hogy talajlakó kártevőktől (cserebogárpajor, drótféreg) mentes-e a terület. Fertőzés esetén végezzünk talajfertőtlenítést diazinon hatóanyagú szerek valamelyikével.

A szamóca sekélyen gyökerező, nagy tápanyagigényű növény. Célszerű lenne négyzetméterenként 6-7 kilogramm istállótrágyát beásni. Szerves trágya hiányában használjunk kálium-, foszfor- és nitrogéntartalmú műtrágyákat. A növény elsősorban kálium- és nitrogénigényes.

A szamóca szereti a fényt. A kertben napos helyet válasszunk a termesztésére. Lehetőleg öntözést is biztosítsunk a növény számára. A széltől védett környezetet meghálálja. A jó minőségű, bő termés és egészséges gyümölcs egyik alapvető feltétele a vírusmentes szaporítóanyag. Az ostorindák csomóin kialakuló növénykék (palánták) leválasztásával és átültetésével szaporítják. A kertészeti árudákban a minőségi követelményeknek megfelelő, tápkockás palántákat tudunk vásárolni. A gazdag választékból csak két-három fajtával érdemes foglalkozni. A júliusban szakszerűen előkészített, trágyázott, talajfertőtlenített, gyommentes talajba augusztusban telepített szamóca a következő évben szép termést hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!