Gazdaság

2007.07.02. 02:29

Szövetkezők ünnepe

Szombathely - A megyei szövetkezeti ágazatok - az áfészek, a lakás-, az ipari, a takarék- és a mezőgazdasági szövetkezetek - vezetői és tagjai közösen ünnepeltek a 85. Nemzetközi Szövetkezeti Nap alkalmából rendezett összejövetelen.Magyarországon napjainkban 5 ezer 860 regisztrált szövetkezet működik

Nagy Ildikó

A versenyt követően dr. Őri László, a megyei koordinációs bizottság soros elnöke, a Mezőgazdasági Termelők Vas Megyei Szövetségének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ünnepi szónoklata előtt felolvasta dr. Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének a szövetkezeti nap alkalmából küldött köszöntő sorait, majd a szövetkezeti mozgalom legfontosabb mozzanatait villantotta fel beszédében.

- Hazánkban a szövetkezetek nagy múltra tekintenek vissza. A történelmi Magyarország területén, a Nyitra melletti Ószombaton már 1845-ben - alig egy évvel a szövetkzet mint szervezeti konstrukció első, angliai megjelenése után - gazdálkodási, szociális, kulturális funkcióval bíró szövetkezet alakult. Számuk aztán gyarapodott, működésüket 1875-től már a kereskedelmi törvény önálló cikkelye szabályozta. A 19. század fordulóján gróf Károlyi Sándor kezdeményezésére szövetkezeti szövetségek is alakultak - idézte a kezdeteket az elnök.

A hazai szövetkezetek az első világháború által szétzilált gazdaság konszolidációjában és - minden téveszme ellenére - a második világháború nyomorúságainak eltüntetésében is jelentős szerepet töltöttek be. A tervutasításos rendszer merevségének oldásában is részük volt, s történelmünk egy nehéz korszakában a lehetséges vállalkozói tevékenység legszabadabb formáját jelentették.

Dr. Őri László beszédében utalt arra is, hogy a rendszerváltozás politikai erői nagyon rosszul sáfárkodtak a szövetkezeti mozgalom során felhalmozódott tapasztalatokkal, mi több, az össznemzeti kárral mit sem törődve tétlenül nézték - vagy éppen kezdeményezték -, hogy a kárpótlási eljárások céltáblájaként szolgáló szövetkezeti ágazatok vagyona szétforgácsolódjék, erkölcsi megbecsülésük mélypontra jusson. A súlyos gondok ellenére azonban a szövetkezetek egy része így is kitartott: a múlt évi statisztikai adatok szerint Magyarországon 5 ezer 860 regisztrált szövetkezet működik, mintegy 1 millió 852 ezer szövetkezeti taggal.

Az elnök szerint az idei szövetkezeti nap a 2006. évi szövetkezeti törvény nyitányát is jelenti. Az új rendelkezéseknek köszönhetően a szövetkezetek működése áttekinthetőbbé, egyszerűbbé válik, a befektető tagok intézményesített szerepvállalási lehetősége pedig az anyagi érdekeltség növelésére ad lehetőséget.

A múlt pénteki ünnepségen a vasi szövetkezeti ágazatok legeredményesebb dolgozóinak odaítélt kitüntetéseket is átadták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!