Gazdaság

2007.09.26. 02:27

Alma: ízlés és a divat

Címkék#gyümölcs

<b>Körkép</b> - A gyümölcsfák telepítésének kedvező időszaka az ősz. Vas megye éghajlata és talajadottsága alkalmas az alma termesztésére. Kiváló minőségű gyümölcs te ...

dr. Nagy László

A gyümölcsfák telepítésének kedvező időszaka az ősz. Vas megye éghajlata és talajadottsága alkalmas az alma termesztésére. Kiváló minőségű gyümölcs termeszthető a tájon. Az elmúlt 15 évben a fajtaválaszték átalakult. Szinte évente találkozunk a piacon egy-egy új fajtával. A vásárlói ízlés és a divat itt is változik. A nekünk tetsző fajtát telepíthetjük, hiszen két-három év alatt termőre fordul. Ősszel kivághatjuk az idős, a piacon ma már nem keresett gyümölcsöt termő fajták fáit.

A házikertben egy nyári alma feltétlenül kapjon helyet. Jó ízű fajták közül válogathatunk. Vista Bella, Summered, Jerseymac, Jonager fajta valamelyikét ajánljuk telepítésre. Gyümölcsösünkben legyen egy őszi fajta is. Gála, Prima, Elstar fajták közül ültethetünk. A téli almafajták közül hazánkban sokáig vezető volt a Jonathan. Az idősebbek közül többen ma is a Jonathant tartják a legízletesebb almának, de a vásárlói ízlés megváltozása, a lisztharmat-fogékonysága és tárolhatósága miatt visszaesett a termesztése. A nemesítők a Jonathan kedvező tulajdonságait - húsa sárgásfehér, bőlevű, savanykás, fűszeres - a fajtakörben tovább vitték, és előállították a Jonagold, Jonagored, Jonica, Jonagold rubinstar stb. fajtákat. A Golden delicious élénk viaszsárga fajta, Európában sokáig vezető fajta volt. Gyümölcse perzselésre és varasodásra fogékony. A Golden Spur termése nagyobb, a Golden Reinders perzselésre kevésbé érzékeny. Az Idared igen nagy gyümölcsű, savas, nem különösen zamatos, korán termőre forduló, jól tárolható. A Gloster fajtára jellemző íze csak a gyümölcs teljes sötétpiros színeződésekor alakul ki. A Mutsu termése a Golden d-re emlékeztető, de annál nagyobb, kiváló minőségű, jól tárolható, de varasodásra kissé fogékony fajta. A Braeburn húsa roppanó, friss, kellemes ízű. A Granny Smith fajtát zöldalma néven ismertük meg a fogkrémreklámból. Kereslete csökkent, ma már nem darabonként árulják. Októberben szüretelhető.

A Nemzeti Fajtajegyzékben több mint hatvan almafajtát ismertetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!