Gazdaság

2007.10.26. 02:28

Hiányosságok javítása

A területalapú támogatások után legtöbben az állattenyésztési támogatásokat veszik igénybe. Ez utóbbiak közül is az anyatehén-támogatás az, amely je ...

Nikl János

A támogatás iránti kérelmek jelentős hányadánál hibásak, nem megfelelőek a kérelmezett állatok adatai. A hiányosságok általában a termékenyítések dokumentálásával kapcsolatosak - például elmulasztották a tehén termékenyítésének bejelentését, vagy a már lezajlott elléshez nem lehet megfelelő dátumú termékenyítést kapcsolni, esetleg a termékenyítő bika fajtájának megnevezése hibás.

Felhívjuk az érintett állattartók figyelmét, hogy a termékenyítések, illetve a természetes fedeztetés adatait nem a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH), hanem a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) központjába, a Szarvasmarha Termékenyítése Rendszer (TER) nyilvántartási útmutatóiban meghatározott bizonylatok (termékenyítési jegy, termékenyítési napló, fedeztetési jegy, háremszerű és szabad pároztatást bejelentő lap) megküldésével kell bejelenteni.

A bejelentés mesterséges termékenyítés esetén a termékenyítést végző szakember (inszeminátor vagy állatorvos), a természetes pároztatások esetén az állattartó kötelessége. (Eredeti termékenyítési jegy hiányában az inszeminátor által a tenyésztőnél hagyott másodpéldány beküldése is megfelel.) A bejelentéseket minden esetben az MgSzH központi ügyfélszolgálati irodájához (MgSzH Központ, TER, 1525, Budapest, Pf. 30.) legkésőbb 2008. január 31-éig postai úton kell eljuttatni.

A termékenyítési bizonylatok nyilvántartása, illetve rendszerbe történő felvitele ügyében az MVH illetékesség hiányában nem tud eljárni.

Időben szólunk:

A napokban jelent meg az MVH közleménye az év elején benyújtott géptámogatások kifizetésének igényléséről. Eszerint a határozattal rendelkező ügyfelek 2007. október 1-je és 31-e között jogosultak kifizetési kérelmet benyújtani az illetékes megyei MVH kirendeltségre az erre rendszeresített kérelemnyomtatványon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!