Gazdaság

2007.10.19. 02:29

Tovább is duzzadhat a létszám

Szombathely (kit) - A Jabil Circuit miatt jött, de annak távozása után is maradt a vasi megyeszékhelyen, sőt folyamatosan bővíti is a tevékenységét a Laird Technologies magyarországi leányvállalata.

Kiss Tamás

Ola Fredriksson, a Laird Technologies magyarországi ügyvezetője elárulta, annak idején a költséghatékonyabb termelés okán Svédországból telepítették ide a többségében automata gépeket, melyek mellett eleinte 40-50 dolgozó talált munkát. Azóta alaposan megváltozott a helyzet, ugyanis egyre több kézimunka-igényes megrendelés érkezett a gyárhoz, s ennek nyomán a létszám is duzzadni kezdett. Ola Fredriksson örömmel újságolta: mostanság ötszáznál is több embernek adnak már munkát, s amit az ügyvezető ugyancsak elárult: nagyjából fele-fele részben saját, illetve kölcsönzött munkaerőt alkalmaznak.

- A Laird nagyjából 1500 különböző termékhez gyárt alkatrészeket. Fő tevékenységünk szerint itt a Nokia számára készítünk mobiltelefon-antennákat, de egyre több összeszerelési megrendelést is kapunk - így az ügyvezető, aki szerint a vevők elégedettsége sokat segít a megbízásokért folyó versenyben. A minőségi munka mellett ugyancsak fontos, hogy a szombathelyi egység közvetlen kapcsolatot ápol a cég svédországi központjával, ahol a kutatás-fejlesztési munkák zöme zajlik, s így első kézből szerezhet információkat az újdonságokról, a tapasztalatokról. A naprakészség mellett a megrendelők ugyancsak értékelik, hogy az ISO 9001 minőségbiztosítási-minőségirányítási és az ISO 14001 környezetirányítási rendszer mellett a legújabb egészségbiztonsági auditot is bevezette a vállalat.

A Laird Technologies tehát úgymond érezhetően belakta magát Szombathelyen, ezzel együtt egy nagy multicég leányvállalatánál megkerülhetetlen a kérdés: mennyi időre tervezik az itteni működést?

Válaszában Ola Fredriksson először is azt hangsúlyozta, hogy a mobil-kommunikációs piacon rendkívül gyorsan változnak a vevői igények.

- Eleinte mi is csak antennákat szereltünk, most viszont már komplexebb munkáink is vannak. Folyamatosan jönnek az új modellek, és a Laird vállalat, s annak részeként az itteni gyár is felkészült a gyors váltásokra. Úgy gondolom, hogy az iparágunk fejlődésére jellemző dinamizmus a mi malmunkra hajtja a vizet, s a jövőben is kedvezően befolyásolja a működésünket - vélekedett Ola Fredriksson, hozzátéve, a cég természetesen a várható megrendelésállományhoz próbálja igazítani a létszámgazdálkodását, a jelen állás szerint ez azt jelenti, hogy a jövő év első negyedévében újabb munkáskezekre lesz szükség. Ennek részleteiről szólva érdeklődésünkre Boda Edina HR-vezető elárulta, körülbelül 800-900 főre futhat fel a létszám, s a Lairdnél immár nem csupán betanított munkásokra lesz szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!