Gazdaság

2008.01.07. 03:29

Negyven éve a közjóért

Budapest - Az Országos Erdészeti Egyesület több mint másfél évszázados történetében jelentős helyet foglal el az Erdők a közjóért szakosztály, amely decemberben ünnepelte alapításának 40. évfordulóját.

Németh Zoltán

A szakosztály története messzire nyúlik vissza. 1972-re a világ tudósai egyre több fórumon szólaltak fel az ipari társadalom okozta globális környezetkárosítás miatt. Ugyanabban az évben egy stockholmi konferencián mondták ki először, hogy az erdőnek döntő szerepe van az ökológiai egyensúly megőrzésében. Ezt követően az 1972-es Buenos Aires-i környezetvédelmi világkonferencián épp egy magyar erdész javaslatára fogalmazták meg először az erdő hármas szerepét: gazdasági, védelmi és közjóléti. Ebből egyenesen következett, hogy a hetvenes évek elején hazánk erdei is megnyitották kapuikat a nagyközönség előtt. Fontos feladat volt, hogy a társadalom újra felfedezze a magyar erdők szépségét, és megismerje a természeti környezet fontosságát. Közben azt is szem előtt kellett tartani, hogy megóvják az erdők természeti értékeit - hangsúlyozta dr. Pethő József. Az OEE-n belül ennek a feladatnak az összefogója lett az Erdők a közjóért szakosztály, amely a munkáját negyven éve kezdte. Az országban az állami erdőgazdaságok és erdőfelügyelőségek valósították meg a szakosztály céljait. Ennek a majd fél évszázados tevékenységnek az eredményei közé sorolhatók a ma már megszokottá vált parkerdők, kirándulóerdők, zöldfolyosók, az utak mentén létesített erdei autóspihenők, az erdei tábor- és kirándulóhelyek, és - nem mellesleg - egy környezetbarát szemléletű társadalom.

Az egyik legkiemelkedőbb eredmény az volt, hogy 1968-ban megalakult az a 30 ezer hektáros Pilisi Állami Parkerdő Gazdaság, amely a mai napig a főváros és vonzáskörzetének majd hárommilliós lakossága számára az erdő közjóléti és szociális szolgálta- tásait - a természeti értékek megóvása mellett - magas szinten biztosítja.

A vasi erdészek is jól szolgálták ezt a fontos ügyet. Ennek a munkának az eredménye 1972-től kezdődően a szombathelyi, a szajki, a sárvári, a kőszegi, majd a következő években szinte minden vasi város körzetében kialakított parkerdő, és a főútvonalak mentén létesített számos autóspihenő és fásítás.

A huszonegyedik században dr. Pethő József szerint új feladatai vannak a szakosztálynak. Az elmúlt évtizedekben elsősorban a bakancsos turisták voltak a látogatói az erdőknek. Mára a felgyorsult életvitel miatt az emberek a nyilvánosság számára kialakított parkerdőket már gépjárművel közelítik meg, így ezen zöldövezetek fenntartóinak fel kell készülni a nagyobb gépjárműforgalom kezelésére parkolók bővítésével és útminőség javításával - figyelmeztet dr. Pethő József. Fontos még, hogy a természetkedvelő ifjúságot megfelelő módon vezessék be az erdő rejtelmeibe , és ezt a tevékenységet már fiatalkorban megkezdjék. Így ezek a parkerdők már nem pusztán a kikapcsolódás és a piknikezés helyszínei lehetnek, hanem a sport, az oktatás és a kultúra porondjává is válhatnak, ezáltal még szélesebbre lehetne tárni az erdők kapuit a jövő nemzedéke előtt.A parők már nem pusztán

a kikapcsolódás és

a piknikezés helyszínei lehetnek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!