Gazdaság

2008.06.20. 02:29

Örülnek az önállóságnak

Szombathely (kit) - A Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság ülésén az Őrség bemutatkozása mellett a régió turizmusának első négy hónapjáról, s a 160 millió forintos pályázati keretösszeg elosztásáról is szó esett.

Kiss Tamás

E gesztusért cserébe a megjelent RIB-tagok részletes ismertetőt kaptak arról, hogy az Őrségi Nemzeti Park miként is szeretné még inkább bevonni a turizmus vérkeringésébe a legfejlődőképesebb európai ökoturisztikai célterület címet nemrégiben elnyerő Őrséget, illetve a vele szerves egységet alkotó Vendvidéket és Rába-parti területeket. Ennek részleteiről szólva Márkus Ferenc igazgató aláhúzta, hogy a Magyarország hét csodája közé beválogatott Őrségbe egyre többen járnak lelassulni , s az itteniek fő célja, hogy az ideérkezők az eddiginél is magasabb színvonalon pihenhessenek. - Ennek megfelelően a kínálatunk folyamatosan szélesedik és színesedik. A természet harmóniáját testközelből megérezni akaró turisták számára tucatnyinál is több tanösvényt kínálunk, de kerékpárokkal és lovas kocsival is várjuk a látogatókat - fogalmazott az igazgató, hozzátéve: egyre több helyi gazda kínálja saját termékeit a turistáknak.

- Egyre népszerűbb az Őrség, csak a Pityerszerre évente harmincezren látogatnak el. Persze a verseny is egyre nagyobb, én azonban bízom abban, hogy tájegységünk népszerűsége töretlen marad - zárta mondandóját Márkus Ferenc.

Az őrségiek bemutatkozása után Tama István, a Regionális Marketing Igazgatóság vezetője az idei év első négy hónapjának turisztikai történéseiről szólva kiemelte, hogy a Nyugat-Dunántúl az országos átlag felett teljesített. Az igazgató azt sem rejtette véka alá, hogy az úgynevezett klasszikus küldőpiacokról, köztük Németországból és Ausztriából keve- sebben érkeztek Magyarországra, a cseh és a romániai vendégek száma azonban folyamatosan növekszik. (Utóbbi nem kimondottan turisztikai siker, inkább azzal függ össze, hogy nagyobb utazási szabadságukkal élve a román állampolgárok közül egyre többen veszik az irányt Nyugat-Európa felé, s közben régiónkban is eltöltenek egy-egy éjszakát.) - Az átlagos tartózkodási idő a nemzetközi trendeknek megfelelően csökkent, vagyis a vendégéjszaka-szám fenntartásához egyre több turista kell - közölte Tama István, aki a Regionális Marketing Igazgatóság aktuális akciói közül a vakációkezdethez kapcsolódó kampányt emelte ki, amely során főként a budapesti célközönség számára kínálnak kedvezményes szállodai csomagokat.

Visszatérve a RIB üléséhez: a megjelent tagok a márciusban kiírt pályázatok értékelési kritériumait is napirendre vették. Mint annak idején megírtuk, a régióban idén a tavalyinál kétszer több, összesen 160 millió forint fordítható turizmusfejlesztésre, új hír viszont, hogy a RIB mostani ülésén elfogadott irányelvek mentén július 10-éig a végleges támogatási döntések is megszületnek. Információink szerint főként a nagyobb turisztikai rendezvények kategóriájában érkezett be jelentős többletigény, a rendelkezésre álló 65 millió forintra 120 millió forint értékben érkeztek pályázatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!