Gazdaság

2009.02.13. 03:29

Roncskommandó

<b>Budapest </b> - Folytatódik a Zöld kommandó elnevezésű akciósorozat. Az idén az illegális autóbontásra fókuszálnak az ellenőrök - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.

Vas Népe

Míg tavaly az illegális színesfémhulladék-kereskedelem ellen lépett fel a zöldhatóság, idén az illegális autóbontás áll az ellenőrzések célkeresztjében - közölte a szaktárca vezetője.

A Zöld kommandó munkatársai 2008. április elejétől december végéig 870 színesfémlerakót ellenőriztek, és mintegy 200 millió forint bírságot szabtak ki 20 ezer tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt. Évente mintegy 120-130 ezer roncsautó keletkezik, ennek kevesebb mint a fele kerül csak legális autóbontóba, a többi illegális helyen végzi. Becslések szerint ma Magyarországon mintegy 1200-1300 illegális autóbontó működik. Ezek felszámolását és a zöldbűnözés visszaszorítását tűzte ki céljául a 2009-es Zöld kommandó akciósorozat - hangsúlyozza a minisztérium közleménye.

Az autók kapcsán a közlemény kitért arra is, hogy a környezetvédelmi tárca javaslatára a kormány januárban pontosította a szmogriadóval kapcsolatos szabályozást, így a jövőben az önkormányzatok kezében több eszköz lesz a közlekedési korlátozások előkészített bevezetésére és betartatására.

Jól halad a műanyag és az alumínium palackok visszagyűjtése is, már két hipermarketlánc boltjaiban bevezették az újrahasznosító rendszert. A cél, hogy minél kevesebb csomagolási hulladék kerüljön a lerakókba, ezért minden olyan megoldást fontosnak tart a zöldtárca, amely szelektív gyűjtésre ösztönzi a vásárlóközönséget. A hazánkban évente hulladékként keletkező 1,5 milliárd PET-palackkal 30 ezer kamiont lehetne megtölteni, melyeket egymás mögé állítva a kamionsor Záhonytól Hegyeshalomig érne - érzékeltette a probléma jelentőségét a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!