Gazdaság

2009.04.21. 02:27

Föld kell a támogatáshoz

Budapest - Új feltételekkel lehet igénybe venni a termeléstől elválasztott állatalapú támogatásokat - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Vas Népe

A korábbi évekhez képest változás, hogy az állatalapú, úgynevezett termeléstől elválasztott támogatásra csak az a mezőgazdasági termelő számíthat, akinek jár az egységes területalapú támogatás és mint nyilvántartott állattar- tó, megtalálható a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR). Feltétel, hogy a termelő benyújtsa az egységes területalapú támogatási (SAPS) kérelmet, illetve jogosult legyen annak igénybevételére is. Ennek hiányában a törté-nelmi bázisjogosultsággal rendelkező gazdálkodónak sem fizethető az úgynevezett elválasztott támogatás.

A 2007 óta alkalmazott történelmi bázisjogosultság vagyoni értékű jog, ami korlátozottan forgalomképes, adásvétel, bérlet tárgyát képezheti. Bázisjogosultságot az azzal nem rendelkezők úgy szerezhetnek, hogy azt egy másik gazdálkodótól megveszik vagy bérbe veszik. A megvételt, illetve a bérbevételt a termelő köteles bejelenteni az e célra rendszeresített formanyomtatványon az MVH-nak. A gazdálkodónak ugyanakkor nem kell attól tartania, hogy amennyiben valamilyen ok miatt nem lesz jogosult a támogatásra, a vagyoni értékű jogát megvonnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!