Gazdaság

2009.04.10. 02:28

Oktatófilm az interneten: csak elektronikusan adhatják be a kérelmet a gazdálkodók

Budapest - Elérkezett az idei területalapú és több más közvetlen, valamint vidékfejlesztési támogatás egységes kérelmének benyújtási időszaka - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Burkon László

Idén először minden érintett gazdálkodónak elektronikus úton kell beadnia az igényét legkésőbb május 15-éig, az ehhez szükséges feltételeket már megteremtette az MVH. Kérelmezésre és adatváltoztatásra is kizárólag a www.mvh.gov.hu honlapon elérhető kitöltő felület használható, a mellékleteket egyes intézkedéseknél viszont továbbra is papíron várja a hivatal. Az elektronikus eljárásnak egyebek között az is nagy előnye, hogy kiszűri a formai hibákat, emiatt tehát nem kell szankciótól tartani. Előbbrelépés az is, hogy a tavalyi tízzel szemben ebben az évben már tizenhat támogatást lehet ily módon igényelni.

Az MVH gondolt azokra is, akiknek mindez nehézséget okozhat. Ezért mintegy 800 képzett falugazdász és agrárkamarai tanácsadó nyújt ingyenes segítséget az ügyfeleknek. A szükséges infrastruktúrával, országosan csaknem 900 e-ponton - előre egyeztetett időpontban, ütemezetten - megkezdődött az egységes kérelmek elektronikus kitöltése. Fontos, hogy a gazdálkodó regisztrált ügyfélként szerepeljen a hivatal nyilvántartási rendszerében, és rendelkezzen az ügyfélkapu használatára jogosító azonosító számmal. Ha ilyen számot még nem kapott, az MVH kirendeltségein juthat hozzá.

A kérelem benyújtásához szükséges ismeretek elsajátításához további információkat nyújt az e-kerelem.mvh. gov.hu internetes portál, valamint az MVH honlapon található oktatófilm.

A 2009-ben egységes kérelemmel elektronikusan igényelhető támogatások közül néhány:

- egységes területalapú támogatás (SAPS),

- energianövények kiegészítő támogatása,

- kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó támogatás,

- az ültetvények korszerűsítéséhez, telepítéséhez nyújtandó támogatás,

- az NVT-ben meghirdetett erdősítéshez nyújtott támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!