Gazdaság

2009.05.08. 02:29

Levegőhöz jutott a Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft.

Sárvár - A sikeres munkahely-megőrzési pályázat levegőhöz juttatja a Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft.-t, amely számára a válság akár új gyártási projekteket is hozhat.

Kiss Tamás

A piaci környezet alapvető átalakulása miatt a Rába vegyes eredményekkel zárta a 2008-as évet, közölte a társaság minapi közgyűlésén Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója, hozzátéve: míg az első két negyedév eredményei azt igazolták, hogy az előző évek tudatos intézkedéseinek hatására a vállalat dinamikus növekedési pályára állt, az év második felében már arra kellett koncentrálni, hogy a válság körülményeihez igazított működéssel biztosítsák a hatékonyság fenntartását.

A társaság vasi egységénél szóról szóra ugyanez volt és ma is ez a helyzet, erősítette meg érdeklődésünkre Boldis Géza, a győri központú holdinghoz tartozó Rába Jármű-ipari Alkatrészgyártó Kft. sárvári gyárának igazgatója.

- A minden szempontból sikeres első fél év után a válság kibontakozásával párhuzamosan nálunk is egyre nagyobb mértékben kezdtek visszaesni a megrendelések, s a partnereink további előrejelzései sem adtak okot optimizmusra - egészítette ki a fentieket Boldis Géza, aki arról is szólt, hogy a válságkezelés során több intézkedésre, például a túlóra csökkentésére, a bérelt munkások elküldésére, belső átszervezésekre, kisebb létszámleépítésre is sor került, az idei év elejétől pedig előbb négy, majd három napra szűkült a munkahét.

A gyárigazgató nem rejtette véka alá, hogy az elmúlt hónapokban közel hatvan százalékkal esett vissza a megrendelésállomány, s az idő előrehaladtával egyre inkább lát- szott, hogy a helyzet kezelé- se csak és kizárólag nagy-nagy összefogással lehetséges. Boldis Géza elmondása szerint ezt a dolgozók is megértették, akik a munkahelyek megtartása érdekében, egymással szolidaritást vállalva beleegyeztek, hogy a munka-idő csökkentésével párhuzamosan a fizetésük is kevesebb legyen. A jelek szerint az áldozatvállalás mostanra értelmet nyert: a gyár működőképes maradt, s ami szintén fontos fejlemény: az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány vonatkozó pályázatán az egység teljes létszámára tudtak munkahely-megőrzési támogatást nyerni, amely a kieső munkaidőre eső személyi alapbér 80 százalékát fedezi majd. Az öt hónapra szóló, cserében ugyanennyi idejű továbbfoglalkoztatási kötelezettséget előíró szerződés előkészítése már folyik, s napokon belül annak aláírására is sor kerül.

- A célunk az első pillanattól fogva a munkahelyek, a jól képzett szakembergárda megőrzése volt, és ez máig sem változott. A támogatás elnyerésével most levegőhöz jutottunk - mondta a gyárigazgató, hozzátéve: mindent megtesznek, hogy éljenek is a lehetőséggel. Ez egyrészt ter- mék- és technológiafejlesztést jelent, hogy gyártmánya-ikat az eddiginél is hatékonyabban tudják előállítani, másrészt pedig a menedzsment immár új piacok felkutatásán is fáradozik.

- Nem várhatjuk és nem is várjuk ölbe tett kézzel a válság végét. Főként, hogy a mostani időszak új lehetőségeket is hozhat, hiszen akadhatnak, és akadnak is olyan cégek, amelyek nem tudnak megfelelni a válság kihívásainak, és tönkremennek. A bajba került cégek helyére a megrendelők ilyenkor másik gyártót keresnek, mi pedig vagyunk olyan felkészültek és rugalmasak, hogy képesek legyünk beszállni a versenybe. Ennek megfelelően folyamatosan figyeljük a piaci történéseket, s örömmel mondhatom, hogy már több lehetőségre is rábukkantunk. Mér- nökeink folyamatosan dolgoznak az ajánlatokon, s én nagyon bízom abban, hogy ha szeptemberben ismét beszélgetünk, akkor már nemcsak lehetőségekről, hanem konkrét megbízásokról is tudunk majd szót váltani - zárta mondandóját Boldi Géza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!