Gazdaság

2009.05.05. 02:27

Napjaink kézművessége

Budapest - Magyar kézművesség - 2009, illetve Magyar regék és mondák kézművesszemmel címmel nyílt pályázatot hirdetett a Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve.

Vas Népe

A pályázatra érkező válogatott anyagot - a korábbiakhoz hasonlóan - idén is a városligeti Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban mutatják be.

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók, kézművesek, népművészek, iparművészek - egyéni jelentkezők és alkotóközösségek - egyaránt részt vehet- nek természetes alapanyagok felhasználásával, bármilyen kézműves technikával készült maximum 3 olyan alkotással, amelyek más országos pályázaton még nem szerepeltek. A pályázat első részére napjaink kézművességének legújabb, legszebb népművészeti és iparművészeti alkotásait (egy-egy tájegység motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő, illetve egyéni tervezésű tárgyakat; az otthon, a lakás, a konyha, az ebédlő berendezéséhez, díszítéséhez használható eszközöket, dísztárgyakat; az öltözködéskultúra elemeit: viseleteket, ékszereket; valamint hangszereket, játékokat, fegyvereket stb.), továbbá ritka vagy kihalófélben lévő mesterségek, kézművesszakmák tárgyait lehet beadni.

A pályázat második részével a gazdag magyar rege- és mondavilágot szeretnék fel-idézni: történeteinek, jeleneteinek, alakjainak megformálására biztatják a pályázókat. Ezen alkotások mellé legfeljebb féloldalas ismertetést kell mellékelni a forrás megnevezésével. (Forrásként ajánlják Lengyel Dénes: Magyar regék és mondák című könyvét, Lipták Gábor magyar tájakhoz és történelmi emlékekhez fűződő rege- és mondafeldolgozásait.) A nevezési határidő június 25-e, további információ a www.amka.eoldal.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!