Gazdaság

2009.05.04. 02:29

Ősztől ösztöndíj a hiányszakmát tanulóknak?

Bük - Szeptembertől ösztöndíjat kaphatnak a hiányszakmák tanulói, jövő évtől pedig már a 9.-esek is végezhetnek gyakorlati munkát.

Kiss Tamás

A határ menti kistérségek szorosabb együttműködésének elérésére a kamara közreműködésével életre hívott, uniós finanszírozású magyar-osztrák Regionet aktív projekt legutóbb Bükre hívta össze a vállakozókat, ahol először is Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adott - kritikus hangú - elemzést a honi gazdaság jelenéről, kilátásairól. A folytatásban a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos feladatok kerültek napirendre, majd Weinper Mária, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium osztályvezetője tolmácsolásában a foglalkoztatási helyzet, illetve a szakképzés. A két, egymással persze szorosan összefüggő terület egyikén sincs ok a dicsekvésre, s már csak ezért is üdvözlendő, hogy az osztályvezető elmondása szerint a hiányszakmák tanulói szeptembertől ösztöndíjat kapnak. (Ha csak addig el nem vonják az erre szánt pénzt...) Ugyancsak pozitív hír, hogy (a tervek szerint) 2010-től visszatér a korábbi rendszer, s már a 9. évfolyamban elkezdhetik a kétkezi munkát, a szakmájuk gyakorlati fogásaival való ismerkedést a tanulók.

Szilágyi János, az MKIK oktatási és szakképzési igazgatója üdvözölte, hogy a döntéshozók e tekintetben meghallották a gazdaság szavát, ezzel együtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az előrelépés okán el kell érni, hogy a vállalkozóknak ne csak két százaléka vegyen részt a szakmunkásképzésben.

A kistérségi konferencia záróakkordjaként Héger István, a VMKIK szakképzési vezetője a téma gyakorlati kérdéseit járta körül, s ha neki, illetve a többi felszólalónak, akár csak egyetlenegy vállalkozót is sikerült meggyőzni a szakképzésben való részvételről, akkor már elmondható, hogy nem volt hiába az összejövetel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!