Gazdaság

2009.05.26. 02:27

Paradicsompalántázás

VN - A paradicsom táplálkozási értékét a harmonikus összetételű aromaanyagok, a vitaminok és ásványi sók adják.

dr. Nagy László

A paradicsom táplálkozási értékét a harmonikus összetételű aromaanyagok, a vitaminok és ásványi sók adják. Fogyaszthatjuk nyersen, konzerválva és ivóléként. Közepesen melegigényes növény. Palántaágyban nevelik. A tűzdelt vagy tápkockás, jól edzett növényeket május közepe után ültetjük a szabadba. Elterjedt és gazdaságos a hajtatásos termesztési mód.

Fényigényes, árnyékban ne próbálkozzunk nevelésével. Vízigénye közepes, száraz nyarakon öntözni kell. A tápanyagok közül legtöbbet nitrogénből igényel. Két-három alkalommal fejtrágyázzuk. A foszfor a virágok számára és a termékenyülésre hatásos. A kálium a koraiságot és a színeződést segíti. Humuszban gazdag, jó fekvésű, korán felmelegedő talajokon díszlik. Vetésforgóban helyezzük el. Legjobb előveteménye a bab, borsó, és a káposztafélék. Talajelőkészítése az őszi mélyszántással, ásással kezdődik. Ősszel szórjuk ki a foszfor- és káliumtartalmú műtrágyákat. A fajtaválaszték igen gazdag. Növekedési típus szerint vannak determinált és folytonos növekedési fajták. A tenyészterület a fajta függvénye, de szellősre ültessük. A paradicsom munkaigényes növény. Kiültetés után azonnal karózzuk és kötözzük. A tenyészidőszak alatt rendszeresen kapáljuk, kötözzük, fattyazzuk és öntözzük.

Csapadékos évjáratban a legveszedelmesebb gombabetegsége a paradicsomvész. A kórokozó a növény valamennyi föld feletti részét megtámadja. A levél színén vizenyős, zöldesbarna, elmosódott foltok, a fonákon finom fehér penészgyep figyelhető meg. A gyors növekedésű gomba a lombozatot néhány nap alatt elpusztítja. Járvány esetén úgy néz ki a paradicsom, mintha leforrázták volna. A fertőzés előfeltétele, hogy a lombozat tartósan nedves legyen. A paradicsomvész ellen több növényvédő szert engedélyeztek. Permetezhetünk réztartalmú készítményekkel, amelyek érintőleg hatnak, és nem felszívódóak. Használhatjuk a rézpótlókat: a mankoceb, kaptán stb. hatóanyagúakat. Választhatjuk a felszívódó és kombinált készítményeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!