Gazdaság

2009.06.22. 02:29

1400 milliárd forint a válság enyhítésére - egyharmada máris elérhető

Szombathely - Nagy kár, hogy kevesen mentek el a szakminisztérium pénteki rendezvényére, ahol pedig számos valós és érdemi információhoz juthattak (volna) hozzá a vállalkozók.

Kiss Tamás

A vállalkozók számára mostanság összehívott rendezvények nagyjából két, egymástól markánsan eltérő csoportba sorolhatók. Az egyiken a kormányzati vagy éppen az ellenzéki oldal mondja a magáét és kritizálja a másikat, a másikon viszont többnyire érdemi információk hangzanak el, és az érdeklődők valós segítséget kaphatnak ahhoz, hogy eligazodjanak az új és megújult szabályok és előírások útvesz- tőiben, illetve a pályázatok nem éppen egyszerű világában. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által péntekre meghirdetett fórum ez utóbbi kategóriába sorolandó, s már csak ezért is nagy kár, hogy meglehetősen csekély érdeklődés kísérte. Nem tudni, a távolmaradók talán azt gondolhatták, hogy a rendezvény csak a kormánypropagandát szolgálja, de alapvetően nem erről szólt. Burány Sándor szakminisztériumi államtitkár - ha már ott volt - persze szót kapott, s beszélt például arról, hogy pontosan senki nem tudja megmondani, meddig tart a válság, reményei szerint azonban 2011-ben már Magyarországon is lesz már némi gazdasági növekedés. Kifejtette, hogy a válság hatásainak enyhítése, illetve a mielőbbi kilábalás okán a kormány az idei és a jövő évben 1400 milliárd forint körüli forrást biztosít, s ebből 560 milliárd forint máris elérhető. A pénz döntő többsége EU-s forrásból származik, az államadósság növelését ugyanis nem tartja járható útnak a kormány, ennek nyomán ugyanis elszállhatna a forint árfolyama. Az államtitkár szintén hangsúlyozta, hogy a kormány nemcsak pályázatokkal és kedvezményes pénzügyi konstrukciókkal igyekszik segíteni a vállalkozókat, de több törvénymódosítás is született, illetve fog születni a közeljövőben a bürokrácia csökkentése, a lánctartozások felszámolása, vagyis a gazdaság élénkítése okán. A cél, hogy a válság hatásait rövid távon a pályázatokkal és az adózást érintő változásokkal csökkentsék, a költségvetési egyensúly pedig jó alapot teremthet ahhoz, hogy az ország gazdasága hosszú távon is versenyképes legyen.

Burány Sándor ezzel megtette, amit államtitkárként meg kellett tennie, ezzel azonban még nem volt vége, a folytatásban ugyanis Gáspár Bence, a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ kommunikációs főosztályvezetője a különböző támogatási és hitellehetőségekről adott részletes tájékoztatást.

Na, de még ezzel sem volt vége: az előadóterem mel- letti konzultációs pultoknál ugyanis tanácsadók várták az érdeklődőket, akik a pályázatokról, az MFB és az ITD Hungary által nyújtott segítségről, a munkaügyi szervezet szolgáltatásairól kaphattak felvilágosítást. Emellett az EU-s hiteltermékeket forgalmazó bankok és a kistérségi koordinátorok is ott voltak, egy szó mint száz: nagyobb érdeklődés mellett a rendezvény tényleg jól szolgálta volna a vállalkozók eligazodá- sát. (Aki lemaradt, nézzen körül a www.penzterkep.hu honlapon.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!