Gazdaság

2009.06.19. 02:28

Elektronikus úton várják az agrár-környezetgazdálkodási kérelmeket

VN - Az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kérelmeket elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül kell benyújtani 2009.

Vas Népe

Az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kérelmeket elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül kell benyújtani 2009. június 1-je és 30-a között.

A kérelem fogadásának tényét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) automatikus értesítéssel igazolja, a támogatási kérelmet az arra vonatkozó határozat jogerőre emelkedéséig vissza lehet vonni. Ha a támogatásnak helyt adó, vagy részben helyt adó határozat már jogerőre emelkedett, a támogatásból csak a terület teljes visszavonásával lehet kilépni.

Amennyiben a visszavonás azután történik, hogy a területre az AKG-kifizetés már megtörtént, úgy a kifizetett összeget vissza kell fizetni.

A támogatási kérelem benyújtása során mellékelni kell a támogatási rendelet (61/2009 V.14 FVM-rendelet) mellékletében szereplő dokumentumokat, illetve azok másolatát is (például agrár felsőfokú végzettségről szóló bizonyítvány másolata, szaktanácsadóval kötött szerződés másolata), valamint az egyes célprogramokhoz szükséges igazolásokat.

Nem kell mellékelni blokktérképet, valamint területhasználatra vonatkozó földhaszonbérleti szerződéseket.

Valamennyi célprogram külön-külön kerül pontozásra és rangsorolásra.

Többletpontra jogosult az a gazdálkodó, akinek a célprogramba bevinni kívánt területe Natura 2000 terület, nitrátérzékeny terület, sérülékeny vízbázis védőterület, kedvezőtlen adottságú terület (KAT), valamint magas természeti értékű terület és hátrányos helyzetű terület.

További többletpontokra jogosult az a gazdálkodó, akinek

- már az előző 5 évben is volt AKG-s területe,

- agrár felsőfokú vagy agrár középfokú végzettséggel rendelkezik,

- van szaktanácsadóval megkötött érvényes szerződése,

- fiatal gazdálkodó,

- termelői csoport tagja,

- tenyésztőszervezeti tagsággal rendelkezik,

- zöldség-gyümölcs terméktanács tagja (ültetvényes célprogram esetén),

- állatállománnyal rendelkezik,

- védett, őshonos állatokat tart,

- ökológiai gazdálkodásból származó állattal rendelkezik,

- adott a célprogramba bevitt földterület aránya a teljes gazdaság területéhez viszonyítva.

A pontozáshoz kapcsolódó dokumentumok hiánypótlására nincs lehetőség. Nem hiánypótolhatók továbbá az ügyfélazonosító információk (regisztrációs szám és a célprogram azonosító adatok).

Csupán ezen egy alkalommal lesz lehetőség a támogatási kérelem benyújtására, mivel új intézkedés várhatóan nem kerül meghirdetésre 2013-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!