Gazdaság

2009.07.17. 02:29

Itt a nyár, zárjon be a gyár?

Körkép - Ahány gyár, annyi szokás. Van, ahol nyáron két-három hétre leáll a termelés, máshol folyamatos marad a munka. És olyan hely is akad, ahol a megrendelésállomány függvényében döntenek a szabadságok kiadásáról.

Farkas Eszter

A vonatkozó szabályok szerint a szabadság kiadásának időpontját a munkavállaló előzetes meghallgatása után a munkáltató határozza meg. Az alapszabadság egynegyedét a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, a munkavállalónak az erre vonatkozó igényét a szabadság kezdete előtt legalább tizenöt nappal be kell jelentenie.

A szabadság munkáltató általi kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt egy hónappal közölni kell.

Több üzemben élnek is a fentiek adta lehetőséggel, s nyári szabadságra küldik a dolgozókat. Ennek oka általában az, hogy a leállás ideje alatt sor kerülhessen az évi rendes karbantartási munkálatokra, leltározásra, új gépek beüzemelésére.

Így van ez a körmendi ADA Hungáriánál is, ahol minden évben leállnak két hétre a gyártósorok. Az idei kötelező nyári szabadságot már hétfőn megkezdték a dolgozók, és július 26-áig élvezhetik a pihenést.

- Az utóbbi évek hagyománya az, hogy a nyári kéthetes leállást mindig júliusra időzíti cégünk. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kiállítótermünk a szabadságolások alatt is nyitva marad. A leállásnak nem gazdasági okai vannak, hanem ekkor szoktuk a kötelező karbantartási munkálatokat elvégezni, s az új gépeket üzembe helyezni. Ez afféle technikai leállás - engedett bepillantást a kulisszák mögé Bujdosó Gábor, az ADA Hungária Kft. ügyvezetői asszisztense.

Hasonlóan működik mindez a General Motors Power-train-Magyarország Kft.-nél, ahol minden nyáron három hétre leállnak a gyártósorok. Idén július 20-ától augusztus 6-áig tart a szabadság, tudtuk meg Légrádi Edittől, a szentgotthárdi cég PR-vezetőjétől.

- 1995 óta szinte minden évben a nyugat-európai autógyártó üzemekkel egy időben adjuk ki a nyári szabadságokat a dolgozóknak. Így mindenki tud kalkulálni azzal, hogy hogyan veszi ki szabadságát. Ezt már év elején meghatározzuk a termelési tervünkben. A nyári leállás alatt csak a karbantartók dolgoznak, hogy elvégezzék azokat a javítási munkálatokat, amelyeket év közben nem tudtak - közölte érdeklődésünkre Légrádi Edit.

Az Epcos Elektronikai Alkatrész Kft. viszont egyáltalán nem tervez nyári leállást.

- A mélypontot követően nyárra a megrendelések helyzete stabilizálódott, ezért a munka folyamatos lesz a gyártósorokon - tudatta lapunkkal Dombi Márton, a szombathelyi cég személyzeti vezetője.

- Jelenleg úgy látjuk, hogy a megrendeléseket tekintve cégünk helyzete stabilizálódott. A gyártósori munka folyamatos, ezért vállalatunknál kényszerszabadságolásra biztosan nem kerül sor a nyár folyamán. Persze az ütemezett szabádságok folyamatosan zajlanak - emelte ki Dobi Márton.

Hasonló a helyzet az AKE Hungária Kft.-nél.

- Tartós leállást nem tervez üzemünk, a termelés a nyáron is folyamatos lesz - mondta el lapunknak Németh Zoltán, az AKE Hungária Kft. marketing vezetője.

Végül arról, hogy olyan üzem is van, ahol a munkamennyiségtől teszik függővé a gyártósorokon dolgozók nyári pihenőjét.

- A Delphi Packard Hungary Kft. szombathelyi gyárában a munkaterhelés a vevői igényektől függ. Ezen igényekhez igazítjuk hozzá az egyes termelési területeken az erőforrásainkat, beleértve ebbe a kollégák szabadságolását is - ecsetelte Fehér Adrienn, a Delphi Hungary Kft. humán erőforrás vezetője.

A megyében működő vállalatok egymástól eltérően oldják meg a nyári szabadságolásokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!