Gazdaság

2009.07.23. 02:29

Vegyes minőségű az eddig learatott őszi árpa és búza

Körkép - Nehéz helyzetben vannak a gazdák a megyénkben. A csapadékos időjárás miatt a tavalyinál jóval rosszabb minőségű a gabona. A Concordia Közraktár Zrt. nem tapasztalta ezt a gondot.

Maróthy Andrea

A tavaszi jégeső, majd a hónap elejei nagy esőzés és az árvíz végleg megpecséltelte a gabona sorsát. A vasi gazdák ugyan felkészültek arra, hogy idén is lesznek nehézségeik, de az árvízzel nem számoltak. A vasaljai Pinkamenti Gazdák Szövetkezetének elnöke, Szájer István kritikusnak minősítette a jelenlegi helyzetet.

- Úgy látom, ebben az évben a mezőgazdaságban csak veszteséget tudnak termelni a gazdák. Búzából még semmit sem tudtunk hasznosítani. Az őszi árpát nem tudtuk learatni, mivel az árvíz miatt még mindig süllyed a föld. Talán 20 mázsa árpát be tudunk takarítani, de még takarmánynak sem akarják megvásárolni a silány minősége miatt. A gabona egy részét tudjuk hasznosítani. Állatokat tenyésztünk, így azt takarmánynak fel tudjuk használni - nyilatkozta lapunknak Szájer István.

- Számítottunk nehézségekre, de nem ilyen jellegűre és mértékűre. Sajnos ezúttal több körülmény is ellenünk van. Az unió stabil árakat ígért, ám ez nem következett be. Az elmúlt egy-két évben még elfogadható feltételekkel láttak neki a gazdák a munkának, de a költségek most nagyot emelkedtek. A gabona-árak 30 százalékkal alacsonyabbak, a ráfordításaink viszont nőttek. Nehéz helyzet- ben vannak a gazdák, a bevétel nem fedezi még a kiadásainkat sem. A búzáért 2400 forintot adnak, ami nem fedezi az önköltséget sem - árulta el a vasaljai elnök.

Hasonlóan látja a helyzetet a Sárvári Gazdaszövetkezet elnöke, Márkus Zoltán is: kevés és sok helyütt rossz a betakarított gabona minősége. Őszi árpát sikerült betakarítani, de sörárpa idén nem volt. A búza minősége is rossz, nagy részét csak takarmányként tudják hasznosítani. Ennek ellenére folyamatosan érkezik hozzájuk a gabona.

- Kialakult már egy termelői körünk, akik folyamatosan szállítanak hozzánk. Hétezer tonna kapacitású tárolóval rendelkezünk, melynek a fele már foglalt. Nem számítunk raktározási problémára, mivel még bőven tudunk fogadni gabonát. Tarifáink csak kis- mértékben változtak. Ha ügyfeleink 30 napon belül jobb ajánlatot kapnak egy cégtől, akkor nem számítunk fel díjat. Szabadon eladhatják terményüket - mondta az elnök.

A Concordia Közraktározó Zrt.-ben nem érzik ennyire a problémát. Bár Varga János sajáttelepi közraktározási igazgató a beérkező gabona mennyiségéről nem nyilatkozott, elmondta: a raktárakba országszerte adnak be gabonát, aminek a miőségével eddig nem volt gond. A közraktározó összkapacitása 400 ezer tonna, a Concordia szombathelyi raktárában pedig közel 30 ezer tonna áru elraktározására van lehetőség. A raktárakba továbbra is tudnak gabonát fogadni, szükség esetén raktárbérléssel oldanák meg a raktározást. Az igazgató szerint idén a gazdáknak nem a raktározás a fő gondjuk, hanem az időjárás okozta károk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!