Gazdaság

2009.08.03. 02:28

Kevesebben építkeznek

Budapest - Az első félévben 13 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, 16 százalékkal több, mint egy éve, és 17 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt, ami 19 százalékkal kevesebb, mint 2008 első felében.

Vas Népe

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint az idén az első hat hónapban a használatba vett lakások közel harmada Budapesten épült. Az új engedélyezések - három megye kivételével - az egész országban visszaestek.

A 2009 első negyedévében regisztrált 15 százalékos növekedése után a második negyedévben 18 százalékkal több lakás kapott használatbavételi engedélyt, mint az előző év azonos időszakában. Az új építési engedélyek számában ugyanakkor erősödő visszaesés mutatkozott: az első negyedévben 7, a másodikban 18 százalék.

A legnagyobb lakásépítő a főváros, ahol a használatba vett lakások száma ebben az időszakban több mint egyharmadával nőtt, országos részaránya pedig 32 százalékra emelkedett. Átlag feletti a növekedés a vállalkozók által épített és az értékesítésre szánt lakások esetében, ezekből 29, illetve 28 százalékkal több épült. Az építtetői kört szinte fele-fele arányban képviseli a lakosság és a vállalkozások, 0,4 százalékot tett ki az önkormányzati lakásépítés. A kivitelezésben az építőipari vállalkozások szerepe tovább erősödött, ezzel szemben a lakosság házilagos kivitelezésében egynegyeddel kevesebb lakás készült el, mint a bázisidőszakban.

Emelkedett a kislakások aránya, különösen a fővárosban, az új lakások átlagos alapterülete 89 négyzetméter, 2 négyzetméterrel kisebb, mint 2008-ban. Valamennyi településtípusra érvényes, hogy több lakást vettek használatba, mint az előző év első felében, s ugyanez jellemző Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl valamennyi megyéjére. A többi régióban változatosabban alakult a lakásépítés. A legnagyobb (54 százalékos) régiós szintű növekedést a Dél-Dunántúlon regisztrálták, míg mindkét alföldi régióban csökkent a használatba vett lakások száma (északon 28, délen 11 százalékkal).

Az új engedélyek száma legerősebben az 50 ezres lélekszámúnál kisebb településeken esett vissza, s 28, illetve 30 százalékkal csökkent Közép-Dunántúlon, valamint Észak-Magyarországon. Vannak megyék, ahol az új építési engedélyek száma alatta marad a 2008 első felében kiadottak kétharmadának, miközben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Somogy megyében 14, 28, 40 százalékkal több új építési engedélyt adtak ki ebben az időszakban. Az új építési engedélyek alapján több mint 1 millió 600 ezer négyzetméter lakó-, és több mint 1 millió 700 ezer négyzetméter nem lakóépület beépítését tervezik, 17, illetve 16 százalékkal kevesebbet, mint 2008-ban. A lakóépületek kategóriájában a legnagyobb arányú a visszaesés a 3 és több lakásos házak körében, egynegyeddel kisebb területet terveznek beépíteni, mint egy éve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!