Gazdaság

2009.09.03. 02:29

Mostanra elfogytak a vállalkozások tartalékai

Szombathely - A kamara szerint a gazdasági helyzet rosszabb, mint arra a hivatalos kommunikációkból következtetni lehet. A kamara ezért még több területen segítené a vállalkozásokat.

Kiss Tamás

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) közel egy éve megválasztott elnöksége több új csapás-irányt jelölt ki a szervezet számára, s mint a tegnapi tájékoztatón kiderült, mára már érdemi lépések is történtek az elkészült stratégia mentén. Erről is szólunk majd, ennek előtte azonban érdemes idéznünk Kovács Vincét, aki szerint a kamara a hivatalos előrejelzéseknél borúsabban látja a gazdaság jövőjét. A VMKIK elnöke leszögezte: a vállalkozások döntő többségének mára elfogytak a tartalékai, így félő, az ősz jelentős csődhullámot, újabb elbocsátásokat hoz főként a kis- és középvállalkozói szektorban. A bankok hitelezési gyakorlata eddig is sokat rontott a helyzeten, a kamara ezért itt változást sürget, s mint Kovács Vince ígérte, a maga eszközeivel (egyeztetéssel, tájékoztatókkal) közbenjár, hogy jobbá, gördülékenyebbé váljon a pénzügyi szektor és a vállalkozók együttműködése . Az elnök a pályázati rendszert is kritizálta, amely a munkaerő-megtartási célra hazai forrásból segítséget kapó cégek számára nem engedi meg, hogy az EU-s kiírásokból is pénzhez jussanak.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara már említett stratégiájáról és az annak mentén megtett lépésekről Brumbauer József alelnök tájékoztatott, aki először is elmondta: a kamarai tagok lemorzsolódását sikerült megállítani, s ez a mostani, válság sújtotta helyzetben pozitív. Az alelnök szerint a vasi kamara érdekérvényesítési munkája is hatékonyabb lett, s a visszajelzésekből szintén tudható, hogy a kínált tanácsadások és szolgáltatások is egyre több vállalkozó számára nyújtanak valós segítséget a piaci versenyben. Előrelépésre persze mindig, minden területen, s bőven van lehetőség. Az országgyűlési képviselőkkel például szorosabb kapcsolatot tarthatna a kamara, ami viszont máris konkrétum: a tagok még jobb kiszolgálására újabb területeken nyújtanak szolgáltatásokat. És ami szintén fontos lehet: a vállalkozások naprakész informálása okán a kamara megújítja, az internetes lehetőségek jobb kihasználása felé tereli kommunikációját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!