Gazdaság

2010.03.24. 04:29

Visszatérő bizalom: javult a magyar gazdaság kilátásainak megítélése

Márciusban a GKI konjunktúraindexe megközelítette, a fogyasztói bizalmi index pedig meg is haladta a válság előtti utolsó békehónap , 2008 szeptemberének szintjét.

Vas Népe

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által az Európai Unió támogatásával készített legfrissebb felmérés szerint márciusban az üzleti szektorban és a fogyasztók körében is markánsan folytatódott a várakozások 2009 májusa óta tartó javulása.

Az üzleti szektor várakozásainak kedvező változása kizárólag az ipari bizalmi indexnek köszönhető, amely nemcsak kiugróan emelkedett, de hosszú távú átlaga fölé is került, amire utoljára 2008 májusában volt példa. Javult az elmúlt és a következő időszak termelésének, a rendelésállománynak a megítélése, kisebbnek érezték a válaszolók a saját termelésű készletek nagyságát is. Erősödött az ipari cégek beruházási hajlandósága is.

Az építőiparban viszont negyedévnyi javulás után ismét romlottak a várakozások. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése ugyan kissé javult, de a rendelésállományra vonatkozó helyzetértékelés romlott februárhoz képest. A kereskedelmi és szolgáltatási bizalmi index márciusban stagnált, az elmúlt évben mindkettőre a hullámzás volt jellemző.

A kereskedelemben romlott az eladási pozíció megítélése, miközben a rendelésekre vonatkozó várakozások, valamint a készletszint megítélése enyhén javult. A szolgáltatóknál az üzletmenet megítélése kedvezőbb lett, a közeljövőre vonatkozó forgalmi várakozások azonban kissé rosszabbak lettek.

Az iparban márciusban már többen számítottak ár-emelkedésre, mint csökkenésre, az építőiparban viszont változatlanul a csökkenésre számítók vannak nagy többségben, főleg a magas-építőiparban. A szolgáltatók enyhe árcsökkenést vetítenek előre.

A fogyasztók inflációs várakozása márciusban nem változott. A foglalkoztatási kilátások az iparban, az építőiparban és a szolgáltatók körében is romlottak februárhoz képest, a kereskedelemben viszont tovább javultak; itt a csökkentést tervezők már csak 2 százalékponttal voltak többen a bővítésen gondolkodóknál. A fogyasztók munkanélküliségtől való félelme is jelentősen csökkent.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban javult az előző hónaphoz képest, a lakosság körében pedig kifejezetten látványos a változás.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a 2009. áprilisi mélypont után markáns növekedésnek indult, s most márciusban különösen nagyot ugrott. Immár meghaladja a válság előtti szintet, igaz, Magyarországon ez a szint is nagyon alacsony volt.

Lényegesen kedvezőbb lett a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó véleménye, a közeljövőben várható megtakarítási képességüket azonban nem sokkal látták kedvezőbbnek a válaszolók, mint februárban.

 

a várakozások

a várakozások

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!