Gazdaság

2010.07.13. 13:05

Csökkent a munkanélküliség megyénkben

Júniusban megyénkben 8,8 százalépontra csökkent a munkanélküliségi ráta. Vasban jelenleg 10 ezer 499-en keresnek maguknak munkahelyet.

Kiss Tamás

Az üres állások nagy hányada a feldolgozóiparhoz köthető. Január végén minden eddiginél több, összesen 14 ezer 467 fő vasi álláskereső szerepelt a munkaügyi szervezet nyilvántartási rendszerében. Az év második hónapjában sem változott számottevően a helyzet, márciusban viszont részben a tavaszi szezonális munkák, részben a támogatott (közcélú) foglalkoztatások elindulása nyomán a munkanélküliek száma erőteljesebben (6 százalékkal) csökkent. A trend a későbbiekben sem változott, hónapról hónapra egyre jobban fogyott, májustól pedig már az előző évi szint alá csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma.
 
A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ adatai szerint az előző hónaphoz képest a június 20-ai statisztikai határnapig legnagyobb mértékben (8,3 százalékkal) a kőszegi körzetben fogyott a regisztráltak száma, de a csökkenés üteme a sárvári és a vasvári kirendeltség területén is meghaladta az 5 százalékot.
 
Minden térségben kevesebb munkanélkülit tartunk nyilván, mint egy évvel korábban, a csökkenés mértéke azonban számottevően különböző, 0,6-19,2 százalék között alakult  informált Rodler Tamás, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szakmai főigazgatóhelyettese, hozzátéve: tavaly júniushoz viszonyítva megyei szinten most 0,9 százalékponttal alacsonyabb az álláskeresők aránya.

Legnagyobb javulás Szentgotthárd és Vasvár vonzáskörzetében mutatkozik, ugyanakkor a kőszegi kirendeltség területén a munkanélküliek szintje 0,2 százalékponttal még mindig meghaladja az egy évvel korábbit. Szintén megtudtuk, hogy az elmúlt év első két hónapjában 650-750 fő körül alakult a pályakezdő álláskeresők száma.

Idén januárban és februárban a számuk meghaladta az ezer főt. A márciustól tartó csökkenés következtében számuk 800 alá került, de még így is 4,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
 
S, amiről szintén szólni érdemes: a regisztrált munkanélküliek között az elmúlt év júliusától az idei év márciusáig hónapról hónapra erőteljesen emelkedett a tartós (legalább egy éve megszakítás nélkül nyilvántartott) álláskeresők száma. Az elmúlt év utolsó hónapjában a számuk még nem érte el a 2500 főt, márciusban azonban már a 3 ezret is meghaladta, a regisztrált álláskeresők 24,6 százalékát így már ők tették ki. A megye némely területein ez az arány akkoriban a 30 százalékot is megközelítette, a helyzet azonban szerencsére mára már valamelyest javult.
 
A munkaerőpiaci mozgásokról szólva Rodler Tamás elmondta: a júniusban munkanélkülivé váltak közel 35 százaléka a feldolgozóiparban, 8-9 százaléka a kereskedelemben, s az egyéb szolgáltatások területén dolgozott korábban. Az iparon belül a legnagyobb elbocsátások a híradástechnika, az élelmiszeripar, a textilipar, a fafeldolgozás és a bútorgyártás területéről történtek.
 
A rendszerből kilépők 47 százaléka önállóan vagy közvetítéssel helyezkedett el, 16,6 százalékuk rövid idejű munkavégzés, míg 4,6 százaléka munkaerő-piaci képzés miatt került ki a nyilvántartásból. A szakember arra is kitért, hogy az idei év első két hónapjában nőtt a munkaügyi kirendeltségekhez bejelentett állások száma, majd márciusban némi megtorpanás mutatkozott, hogy aztán áprilistól ismét élénküljön, júniusban pedig újfent szűküljön a kínálat. (A munkáltatók mintegy 27 százalékkal kevesebb üres álláshelyet jeleztek, mint az előző hónapban.
A csökkenés ellenére még mindig erőteljes, az előző év hasonló időszakához képest közel másfél szeres volt a kereslet.)
 
Az új állásbejelentések 55 százaléka a szombathelyi kirendeltséget, további mintegy 14 százaléka a szentgotthárdi kirendeltséget érintette, a fennmaradó közel 30 százalékon a többi öt kirendeltség osztozott. Az üres állások meghatározó részét továbbra is a feldolgozóipar kínálta. A szezonális ágazatok közül a kereskedelem és a vendéglátás területére kerestek munkaerőt. A közfoglalkoztatási projektek működtetését mutatja, hogy az önkormányzatok részéről hónapok óta jelentős számú munkaerő igény érkezik.

Rodler Tamás összegzésül elmondta: a munkaerőpiaci javulás mértéke túlmutat a szokott szezonális hatásokon, a munkához jutók számára kínált rövid idejű munkaszerződések azonban azt jelzik, hogy a munkadók csak lassan növelik a létszámot. A szakember arról is beszámolt: tudomása szerint több vasi cég is komolyabb fejlesztésben gondolkodik, ezek bejelentésével azonban egyelőre óvatosan bánnak. Rodler Tamás végül hozátette: az elmúlt, kritikus időszakban energiáik nagy részét az ellátások mielőbbi kifizetésére koncentrálták, a jövőben viszont több idejük marad arra, hogy jobban odafigyeljenek az ügyfelekre.
 
Biztató, hogy hosszú idő után ismét négyezer fő alá csökkent a megyeszékhelyen és a környékén élő regisztrált álláskeresők száma A tapasztalt javulás mértéke már túlmutat a szokásos szezonális hatásokon

HIVATALOSAN IS LEHETNE GYORSÍTANI

A rend szerint a cégek által bejelentett álláshelyekről a munkaügyi szervezet postai úton értesíti az álláskeresőt. Ezzel több nap is elmehet, holott a cég és az ügyfél érdeke is azt kívánná, hogy mielőbb egymásra találjanak. Némely esetekben a munkaügyisek telefonon hívják fel a munkanélküliek figyelmét az adódó lehetőségre, akik ekkor eljárási szempontból önálló elhelyezkedőnek számítanak. A szervezet statisztikájailyenkor tehát romlik, a megbecsültsége viszont nő...    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!