Gazdaság

2010.08.17. 12:56

Régiónkban nőtt a felszámolások száma

A Nyugat-Dunántúl régióban júliusban jelentősen romlott a helyzet: az országos átlagot több mint kétszeresen meghaladó sebességgel nőtt az új felszámolások száma.

Kiss Tamás

A felszámolások száma az év első hét hónapjában a közép-dunántúli és a dél-dunántúli régióban stagnált, az észak-alföldi régióban pedig több mint 30 százalékkal vissza is esett. Az Opten adataiból szintén kiderül: a  végelszámolások száma ugyanebben az időszakban éves összevetésben mindenhol csökkent, a főváros és Pest megye kivételével, ahol 27 százalékkal bővült a tulajdonosok által bezárt társaságok köre.

A Nyugat-Dunántúlon júliusban jelentősen romlott a helyzet: az országos átlagot több mint kétszeresen meghaladó sebességgel nőtt az új felszámolások száma.

A hetedik hónapban 150 céggel szemben kezdeményeztek felszámolást a hitelezők, ami 82,9 százalékos emelkedés. Különösen figyelemre méltó, hogy egy évvel korábban a növekedés még csak 22,4 százalékos volt. A végelszámolások száma nem nő olyan ütemben a régióban, mint az országban általában, de az egy évvel korábbihoz képest itt is jelentős a gyorsulás. A három megyében idén júliusban 8,2 százalékos növekedést regisztrált az Opten, ez 92 végelszámolt céget jelent, szemben a tavaly júliusi 85-tel, ami akkor 3,7 százalékos emelkedést jelentett.  
 
A  válság okozta fordulatot igazából az új cégek alapítása szemlélteti. Míg 2009 júliusában a megelőző évinél 8,4 százalékkal több céget alapítottak, idén ugyanebben a hónapban a tavalyinál 9,9 százalékkal kevesebb, 302 új vállalkozást hoztak létre. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!