Gazdaság

2010.12.29. 10:21

A lakosság kétharmadát nem érinti a gázáremelés

A lakosság kétharmada számára nem emelkedik a gáz ára a 2011. január 1-jétől életbe lépő új gázár-szabályozásnak köszönhetően.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A  szociálisan rászorulóknak pedig csak jövő év áprilisa után kell kérniük a szeptembertől életbe lépő új energia-ártámogatási rendszerbe való felvételüket.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében hangsúlyozza: a kormány 1.200 köbméteres fogyasztásig fenntartja a gázár-moratóriumot, így a kevésbé tehetős rétegek, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok terhei sem emelkednek.
   
Az új, sávos gázár-szabályozás révén tehát a fogyasztók 57 százalékánál egyáltalán nem változik a gáz ára, míg a fogyasztók további 9 százalékánál - az 1.200-1.500 köbméter között fogyasztók esetében - is csak 0,7 százalékos növekedés várható, de a drágulás aránya a többi fogyasztó esetében sem éri el a kétszámjegyű mértéket - fejtik ki.
   
A tárca megjegyzi továbbá, hogy a 2010 júniusától bevezetett ármoratórium már eddig is 15-20 százalék közötti áremeléstől kímélte meg a lakosságot.
   
A tájékoztatás szerint 2011. április 30-ig már nem változik a gáz és távhő ártámogatási rendszere, így az arra korábban jogosultságot szerző szociálisan rászorultaknak addig nincs szükségük újabb ügyintézésre.
   
Az energia-ártámogatási rendszer 2011 szeptemberétől változik, ekkor az beépül a lakásfenntartási támogatásba és hagyományos fűtésre - például szén és fatüzelésre - is igénybe vehető lesz. Ezért új kérelmek beadására csak 2011 áprilisát követően lesz szükség, amelyeket az eddigi gyakorlattól eltérően az önkormányzatok fognak elbírálni - mutat rá a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!