Gazdaság

2011.01.05. 18:42

EU-elnökség: az erdészet is profitálhat

Dr. Szép Tibor, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. fahasználati és kereskedelmi igazgatója 2006 óta képviseli Magyarországot egy egy EU-s érdekképviseleti szervezetben.

Nagy Ildikó

A közös brüsszeli titkársággal működő Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága (COPA) és a Mezőgazdasági Szövetkezés Általános Bizottsága (COGECA) napjainkban a két legjelentősebb európai mezőgazdasági lobbyszervezet. A mezőgazdaági témákban az  EU intézményeinek elsődleges konzultatív partnereinek számító két szervezet munkacsoportjaiba Magyarországról a Magyar Gazdálkodók és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Magyar Agrárkamara és a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) delegálhat tagokat.

A COPA-COGECA erdészeti munkacsoportjában, valamint a brüsszeli Állandó Erdészeti Bizottság mellett működő Erdészet és Parafa Tanácsadói Csoportban Magyarországot 2006 óta dr. Szép Tibor, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. fahasználati és kereskedelmi igazgatója képviseli.

Az erdészeti szakembertől Magyarország EU elnöksége kapcsán kérdeztük, hogy az agrárágazat, illetve az erdészet tekintetében milyen feladatok, lehetőségek várnak ránk.

- Bár tény, hogy Európának csak összefogással van esélye helyt állni a világpiaci versenyben, azt tudni kell, hogy az EU malmai lassan őrölnek. Amiről ma beszélünk, az két-három év múlva valósul meg - mondja dr. Szép Tibor.

Ami pedig az erdészeti kérdéseket illeti, az első fontos feladattal már január végén szembesülhet Magyarország szakminisztere: az ENSZ Erdészeti Fórumának New Yorkba meghirdetett rendezvényén ugyanis mi képviseljük Európát.

Az ülés kiemelt témája a fenntartható erdőgazdálkodás finanszírozása, valamint az ember és az erdő kapcsolatának globális léptékű fejlesztése lesz.  Június közepén Oslóban rendezik meg az Európai Erdők Védelme című miniszteri konferenciát, ezen is Magyarország képviseli az EU-t. Fontos momentum lesz továbbá, hogy EU-s elnökségünk idején fogalmazzák meg a 2013 utáni támogatási célokat, a vidékfejlesztés részeként pedig remélhetőleg az erdészeti ágazat is számíthat majd  támogatásra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!