Gazdaság

2011.01.09. 21:45

Szombathelyen 200 családot fenyeget az utcára kerülés réme

Az új szombathelyi lakásrendelet célja: a lakbérfizetési hajlandóság növelése, valamint közel 200 család kilakoltatásának megelőzése.

Prófusz Péter

A január elsejétől életbe lépett lakásrendelet bérlakás-ügyben alapvető strukturális változásokat hozott. Az átalakításra azért volt szükség, mert 2008 októbere óta több mint százmillióval nőtt a bérlakásokban felhalmozott hátralék, mely jelenleg már meghaladja a kétszázmillió forintot.

A helyzet javítása érdekében az önkormányzat  20 százalékkal csökkentette a lakbéreket, emellett pedig változatlan feltételekkel nyújt széleskörű lakbértámogatást, továbbá bérletidíj-támogatást biztosít a nem önkormányzati lakásban élőknek.


A rendelet célja, hogy a jövőben mindenki olyan lakásban élhessen, melyet fenn is tud tartani. Vagyis az önkormányzat szeretné elkerülni, hogy a kilakoltatási moratórium lejártával (április 15.) családok váljanak hajléktalanná. Az új rendelet kettős lakás-kiutalási rendszert vezet be: a szociális helyzet alapján történő bérbeadás mellett lehetőséget teremt a nem szociális helyzet alapján történő bérbeadásra is. Utóbbira helyreállított és nem helyreállított lakások esetén is lehetőség van.

Újítást jelent, hogy a várólista megszűnésével a komfortos önkormányzati lakásokat pályázat útján lehet elnyerni. A beérkezett érvényes pályázatokat a polgármester egy objektív pontrendszert figyelembe véve bírálja el, melyben például a több gyermeket nevelők, vagy a fogyatékkal élőt gondozó családok előnyt élveznek.

A városban jelenleg közel 200 családot fenyeget az utcára kerülés veszélye. Szociális szállásra tehát a kilakoltatással fenyegetett családok kerülhetnek, ám nekik is szigorú szabályoknak kell megfelelniük.  A szociális szállás használójával első alkalommal a Szova Zrt. féléves szálláshasználati szerződést köt.

A szociális szállások lakbére harminc százalékkal alacsonyabb lesz, a lakásokban pedig előrefizetős mérőórákat szerelnek fel. Ezek lényege, hogy a lakó csak annyi vizet, villanyt, vagy gázt tud felhasználni, amennyit előre kifizetett. Amennyiben a szociális szállás használója a szerződésben foglalt feltételeket nem teljesíti, a lakáskezelő haladéktalanul intézkedik a szerződés felbontásáról. Ettől kezdve  az érintettnek harminc napja van, hogy a lakhatásáról gondoskodjon.


Információk:
- Az eddigi gyakorlattól eltérően a bérlakásokra vonatkozó szerződést január elsejétől egy évre kötik meg. Ez az időtartam a bérlőkkel szembeni próbaidőként fogható fel. A bérlők két hónappal a kontraktus lejárta előtt kérhetik a szerződés legfeljebb öt évvel történő meghosszabbítását.
- Új szociális szállások nem épülnek, ugyanis a félkomfortos önkormányzati lakásokat sorolják ebbe a kategóriába.
- A rendelet szigorúbb szabályokat ír elő a lakbérfizetési kötelezettség ellenőrzésére. Amennyiben a bérlő a határidő lejártáig nem fizet, a Szova Zrt. 15 nap elteltével tartozásának rendezésére szólítja fel. Három havi hátralék esetén a bérlő köteles együttműködni a családsegítő szolgálattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!