Gazdaság

2011.02.23. 14:42

Elcsúszott a vépi vállalkozás: 116 millió forint fiktív számla a könyvelésben (frissítve)

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága bűnügyi információk alapján nyomozást rendelt el egy Vas megyei gazdasági társaság vezetője ellen adócsalás, számvitel rendjének megsértése, illetve magánokirat-hamisítás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Vépen működő építőipari családi vállalkozás felelős képviselője fiktív számlákat szerepeltetett a társaság könyveiben, illetve adóbevallásaiban. A házkutatások során talált iratok alátámasztották az adócsalás és egyéb, gazdasági jellegű bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúját. A nyomozók megállapították, hogy több mint 116 millió forint értékben fogadott be hamis számlákat a gazdasági társaság, így az általa fizetendő általános forgalmi adót mintegy 29 millió forinttal csökkentette. Ezen kívül a cég társasági adó fizetési kötelezettségének sem tett eleget, amivel az állam költségvetését további több mint 18 millió forinttal károsította meg.

A jelentős értékű adócsalás bűncselekmény elkövetése miatt 1-5 évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

Online szerkesztőségünket megkereste az érintett vállalkozó, és elmondta, szerinte árnyaltabb a kép. Állítása alapján több építkezéshez saját embrei mellé szüksége volt további segédmunkásokra, ezért fordult egy alvállalkozóhoz, ettől kapott számlát a szolgálatásért. Azonban kiderült, hogy ezzel a kft-vel nem volt minden rendben, olyannyira nem, hogy egy létező - ám az egészről mit sem sejtő, nem is megyében ténykedő - vállalkozás nevében, hamis bélyegzővel számlázott. A vállalkozó állította, hogy az építési naplókban utána lehet nézni, hogy  valóban dolgoztak az emberek nála, arról viszont - a portálunknak adott nyilatkozat szerint - sejtelme sem volt, hogy a vállalkozás más nevében bocsátott ki számlákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!