Gazdaság

2011.03.30. 19:36

SZÉP: évi 300 ezer forint cafeteria kedvezményesen, jön a Széchenyi Pihenőkártya

Elfogadta a kormány szerdai ülésén a Széchenyi Pihenőkártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló előterjesztést - közölte a kormányszóvivő sajtótájékoztatón.

MTI

Nagy Anna elmondta: a személyijövedelemadó-rendszer év eleji módosításakor bővült a cafeteriaelemek köre a Széchenyi Pihenőkártyával, amely kedvezményes adózású, béren kívüli juttatás. A munkáltató a munkavállalóknak évi 300 ezer forintnyi keretösszeget adhat kedvezményes adózással, vagyis amely után 16 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, más közterhet nem.
   
A szóvivő tájékoztatása szerint a pihenőkártya használható például belföldi pihenésre, egészségvédelemre és -megőrzésre.
   
Nagy Anna közölte azt is, hogy a kabinet szerdai ülésén meghallgatta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelentését arról, hogyan haladnak a tárgyalások a kormány és a bankszektor között hat területet illetően. Ezek között van a devizahitelesek problémájának megoldása, a bankok állampapír-kereslete, a kis- és középvállalkozások finanszírozása, az otthonteremtési program, az euróalapú hitelezés helyreállítása és az életpálya-előtakarékosság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye

A kormány március 30-ai ülésén döntött a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról: az új cafeteria elemet a munkáltatók évi 300.000 forint értékben adhatják a munkavállalóknak járulékmentesen, kedvező adózással.

A Széchenyi Pihenő Kártyával szálláshely-szolgáltatással együttesen vehetők igénybe azok a szolgáltatások, amelyek a pihenést, valamint az egészség védelmét és megerősítését szolgálják. Ide tartoznak a
   
- szálláshely-szolgáltatás,
   
- éttermi vendéglátás,
   
- fürdőszolgáltatások,
   
- betegségmegelőző, egészségmegőrző, egészséghelyreállító szolgáltatások,
   
- múzeumi, színházi, növény-állatkerti, egyéb művelődési intézményi belépők,
   
-    természetvédelmi területek, tematikus parkok, szabadidőparkok belépői,
   
- az utazásszervezőknél megrendelt belföldi utazási csomag,
   
- testedzési szolgáltatások,
   
- verseny- és lovaglóistállók szolgáltatásai.
   
A 300.000 forintos keretösszeg a kedvezményes adózás felső határa. A munkáltató ezen felül is utalhat a kártyára, de ezt az összeget az egyéb jövedelmekkel azonos járulékok terhelik. Minden munkavállaló egy társkártyát kaphat térítésmentesen.
   
Annak érdekében, hogy a munkavállalók 2012-ben minél szélesebb körben a SZÉP Kártyát választhassák, már 2011-ben kész és működő rendszert kell felmutatni számukra. A SZÉP Kártya piaci bevezetése a kormányrendelet hatályba lépését követően néhány hónapot vesz igénybe.
   
Széchenyi Pihenő Kártya elfogadóhellyé váláshoz nem kell feltétlenül POS terminállal rendelkezni: a kormányrendelet szerint a kibocsátó köteles megteremteni az internetes fizetés technikai feltételeit is, vagyis elegendő az elfogadáshoz internetes kapcsolattal rendelkezni. A Széchenyi Pihenő Kártya rendszerében várhatóan több kibocsátó intézmény is részt vesz, az elfogadónak azonban elegendő mindössze egy intézménnyel szerződnie.
   
A Széchenyi Pihenő Kártya elősegíti a lakosság egészségi állapotának javítását, a munkahelyteremtést, a belföldi turizmus élénkítését és az egészségturisztikai motivációjú utazások arányának növelését. A kártya alkalmazása becslések szerint 3-5 éves időtávon belül a belföldi turizmus mintegy 35 százalékos fellendülését eredményezi. A multiplikátorhatás figyelembevételével a GDP 0,64 százalékos bővülése és a költségvetési egyenleg 0,13 százalékos GDP arányos javulása várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!