Gazdaság

2011.04.27. 09:10

Cséfalvay: kiszámítható és fizethető lesz a lakáshitel-törlesztés

A Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára szerint kiszámítható és fizethető lesz a lakástörlesztés azokkal a konstrukciókkal, amelyeket a még kidolgozás alatt álló, a kormány és a bankszövetség között június végéig megkötendő megállapodásban rögzítenek majd.

MTI

Cséfalvay Zoltán a Lakáshitelesek válságban: megoldások rövid és hosszú távon című, ellenzéki kezdeményezésű politikai vitában, szerdán az Országgyűlésben elmondta, hogy az új konstrukciókkal jobban megéri majd törleszteni, mint kiszállni a hitelből, nem kerül utcára az, aki az anyagi helyzete miatt nem tud fizetni, a banknak pedig jobban megéri majd megegyezni a hitelessel, mint bedönteni a kölcsönt.
   
Felidézte, hogy az első Orbán-kormány létrehozta a jelzálog-hitelezési rendszert, ezzel elősegítve, hogy a lakáshitelek kamatai 4-5 százalékra csökkenjenek. Mint fogalmazott, az otthonteremtési program "lelke" az állami kamattámogatási szisztéma volt. 2002-ben azonban - folytatta - a Medgyessy-kormány "felelőtlen költekezésbe" kezdett, és 2003-ben eltörölte a kamatplafont, majd felszámolta az államilag támogatott, forint alapú, kedvezményes lakáshitelezést. A Gyurcsány-kabinet pedig "elengedte" - teljesen szabályozatlanul - a devizaalapú jelzálog-hitelezést - tette hozzá.
   
Kifejtette: 2002 második negyedévében a lakosság devizahitel-adósságának állománya 216 milliárd forint volt, míg 2010 második negyedévében elérte a 7.348 milliárd forintot, ennek több mint 90 százaléka pedig svájcifrank-alapú hitel volt. A tavalyi év végére 117 ezer lakossági jelzáloghitel-szerződés volt 90 napon túli késedelemben - jegyezte meg.
   
Az államtitkár azt mondta, az új kormány hozzákezdett a helyzet orvoslásához: megakadályozta a probléma újratermelődését, időlegesen védelmet adott a kilakoltatás ellen a bajba jutott adósoknak, az ügyfelek érdekeit erősebben védő pénzügyi szabályozási elemeket vezetett be, és hozzákezdett az érintett szereplők arányos tehervállalására építve a probléma rendezéséhez szükséges tartós megoldás kidolgozásához. A moratóriummal összefüggésben megjegyezte, semmiképpen nem lehet tartós megoldás, hosszú távú fenntartásuk ugyanis nagymértékben rontja a fizetési fegyelmet.
   
A kabinet terveiről szólva Cséfalvay Zoltán elmondta, a lakáshitelesek helyzetét kezelő megoldások kidolgozásánál három csoportot érdemes kialakítani: egyrészt azokét, akik jelenleg is törlesztik hiteleiket, de különösen az árfolyam-ingadozások miatt veszélybe sodródhatnak. Esetükben a cél az, hogy ne növekedjen a nem teljesítők száma, ennek eszköze pedig az árfolyam kedvezőtlen alakulásának kezelése. Azt kell elérni, hogy kilengésektől mentessé váljon a havi törlesztőrészlet - mutatott rá, jelezve: a tervek szerint a devizaalapú jelzáloghiteleknél a törlesztőrészletet meghatározó devizaárfolyamot adott időszakra rögzítik. A rögzített és a tényleges árfolyamból fakadó különbözetet egy elkülönített gyűjtőszámlára kell helyezni. A negatív egyenlegre az árfolyamrögzítés időszakára százszázalékos garanciát vállalnak - közölte.
   
Az államtitkár szavai szerint a másik csoport azoké, akik hiteltörlesztéseikben 90 napon túli késedelemben vannak, de az adósságból kilépve jövedelmi helyzetük miatt képesek lakáshelyzetük önálló megoldására. Az ő esetükben a cél az, hogy kikerüljenek az adósságból - mondta. Jelezte, a kormány azt javasolja, hogy ha a nemfizető adós értékesíti ingatlanát, akkor számára a bank engedje el a követelés ingatlanfedezet feletti részét, és a bank korlátozott időre nyújtson átmeneti lakástámogatást. Ebben a kategóriában indokolt az állam keresletélénkítő szerepvállalása - ismertette.
   
A harmadik csoportnál, vagyis azoknál, akik tartoznak, de szociális helyzetük miatt tartósan fizetésképtelenek, az a cél, hogy lakhatásuk biztosítva legyen - folytatta Cséfalvay Zoltán, aki szerint ennek eszköze a legrászorultabb családok ingatlanának megállapodással vagy árverezési értékesítés utáni állami, illetve önkormányzati tulajdonba vétele, majd annak bérbe adása az adósnak.
   
2012-ben elindulhat az új otthonteremtési politika - közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!