Gazdaság

2011.08.30. 13:59

Újabb HÍR-es hazai termékek

Újabb harminc, speciálisan helyi termékkel bővült a Hagyományok-Ízek-Régiók gyűjtemény, amely így már nyolcvanhárom védjegyes magyar élelmiszert tartalmaz.

Erős D. Zoltán

Több mint 10 éve indult el Magyarországon a Hagyományok-Ízek-Régiók program, amelynek háromszáz, jellegzetesen magyar, illetve speciális regionális élelmiszeripari termék, növény- és állatfajtát gyűjtöttek össze, és soroltak be a hét régióba. A  gyűjteményben szereplő, a magyar gasztronómiai kultúra részét képező hagyományos és tájjellegű élelmiszerek népszerűsítése az Agrármarketing Centrum feladata, a programot szimbolizáló HÍR védjegy használatával.
 
Legutóbb újabb 35 termék gyártója kapott jogosultságot a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használatára, ezzel nyolcvanháromra bővült a gyűjteményben szereplő termékek száma. Az új védjegyesek az elmúlt  hét végén a Mezőgazdasági Múzeum a HÍR-es Íznapok nyitó rendezvényén vehették át az erről szóló oklevelet. A HÍR gyűjtemény Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeit fogja össze, amelyben a háromszáz termék szakmai-történeti leírása is megtalálható, régiónként és azon belül ágazati bontásban.
 
A HÍR Bíráló Bizottság döntése alapján ebben az évben a HÍR-védjegyet elnyert termékek többsége a sütőipari, édesipari és cukrászati termék kategóriából kerül ki. Ezek között van a böszörményi dübbencs, a debreceni mézeskalács, a ceglédi csíramálé, a csongrádi búzacsíramálé, a kemencés borjúkötél, s a Rábaközi perec is.

A friss vagy feldolgozott zöldség-gyümölcs kategóriában hat termék kap védjegyet: a Fertőd vidéki sárgarépa, a hegykői petrezselyemgyökér, a penyigei szilvalekvár, somlekvár, Nagypapa almapaprikája káposztával töltve, Nagypapa fűszerpaprikája darálva. A tejtermékek közül a Lajta sajt, a pálpusztai sajt, a Moson megyei (Ilmici) csemegesajt, az óvári sajt, valamint a tea sajt lett HÍR-es.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!