Gazdaság

2011.09.19. 10:33

Indul a Start munkaprogram

A huszonhat bevont kistérség közül elsőként a fehérgyarmatiban indul el a következő hetekben a több ezer embernek munkát adó Start munkaprogram - jelentette be Papp Károly, a Belügyminisztérium (BM) közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára hétfőn Nyíregyházán.

MTI

Az ország 525 települését érintő, kísérleti jelleggel bevezetendő kistérségi mintaprojekt kezdetén mintegy háromezer ember számára biztosítanak napi nyolc órás foglalkoztatást - mondta a helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az előkészítési munkák minden kistérségben megkezdődtek.
  
A hét elemből álló program elsősorban a mezőgazdasági tevékenységekre, így az állattenyésztésre és növénytermesztésre fókuszál, emellett földutak és patakmedrek rendbetételében, belvízelvezető rendszerek karbantartásában, illetve illegális hulladéklerakók felszámolásában is részt vesznek a foglalkoztatottak. Az önkormányzatok és a közintézmények fűtésének biztosítására biomassza kazánprogram indul, központi szervezésben pedig a közutak rendbetétele és karbantartása is elkezdődik a térségekben - tette hozzá Papp Károly.
   
Az előkészítési munkák minden kistérségben megkezdődtek, elsőként a Fehérgyarmat vonzáskörzetében lévő 46 településen, összesen 1074 ember bevonásával indulhat el hamarosan a foglalkoztatás. A helyi program lebonyolítására erre az évre csaknem 450 millió forintos támogatási keret áll rendelkezésre, amelyből a foglalkoztatottak munkabérét és annak járulékait, illetve az eszközöket finanszírozzák.
   
Az országosan bevont települések csaknem negyede Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol a fehérgyarmatin kívül további öt kistérség csatlakozhat a mintaprogramhoz - emelte ki a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy  más jellegű mintaprojektek is elindultak az országban. Hevesben erdőtelepítési, Dombrád térségében kerékpárút-építési, az államhatár mentén pedig határjelek és határnyiladékok tisztítására irányuló programok kezdődtek.
   
A Nemzetgazdasági Minisztérium által az év elején elindított közfoglalkoztatási programba szeptember elejéig 206 ezer embert vontak be - jelezte Papp Károly. Közlése szerint a költségvetés tervezésével párhuzamosan elkezdődött a 2012-es Start mintaprogram kidolgozása, az állami cégek pedig megduplázzák a közfoglalkoztatásba bevonható foglalkoztatotti létszámot.
   
Jelen mintaprojekt eredményeinek függvényében, szintén jövőre indulhat el egy mezőgazdasági program, amely 94 halmozottan hátrányos helyzetű kistérséget érint - fűzte hozzá a helyettes államtitkár.
   
Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a tájékoztatón elmondta: a dombrádi térségben zajló mintaprojekt keretében a Tisza töltésén két kilométer hosszan épül ki úgynevezett koronaburkolat, amely egyszerre szolgálja majd az árvízvédelmi és közlekedési célokat. Az igazgató tájékoztatása szerint az építkezésen naponta 120 ember dolgozik, a kiadások finanszírozására 40 millió forint állami támogatást kapott a környezetvédelmi szervezet.
   
Orbán Viktor miniszterelnök múlt hétfőn a Parlamentben, az országvédelmi akcióterv egyik fejezeteként beszélt a Start munkaprogramról. A kormányfő kifejtette: ha sikeres lesz az idei próba közmunkaprogram, akkor jövőre az tömegessé válhat, mégpedig elsősorban a mezőgazdaságban, az energiatermelésben és az országos nagyberuházásoknál. "Munkát kínálunk mindenkinek, aki munkaképes" - mondta. Közölte azt is, hogy ha valaki nem veszi fel a munkát a számára felkínált helyen, nem kaphat az államtól pénzt. A megújuló Magyarországon nincs helye a "feketealkalmazásnak", mindenkinek el kell tudnia számolnia a munkaidejével - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!