Gazdaság

2011.12.15. 06:45

Drágulhat a vasárnapi munka

Az új Munka törvénykönyve olyan módosításokat is tartalmaz, amelyek elsősorban a kereskedelemben jelentősen megdrágíthatják a munkáltatók számára a vasárnapi munkavégzést - írta a Napi Gazdaság csütörtökön.

MTI

Az új  jogszabály megszünteti a több műszakos munkaidő fogalmát, helyébe a több műszakos tevékenység lép, a munkaidő csak akkor minősül több műszakosnak, ha a tevékenység eléri vagy meghaladja a heti 80 órát - mondta el a lapnak Czeglédy Edina, a Noerr és Társai Iroda munkajogi csoportjának vezetője. Azonban a törvény nem definiálja egyértelműen, hogy mi számít tevékenységnek, ezért ennek meghatározása problémát okozhat például a kiskereskedelemben, főleg a plázákban működő üzleteknél, elsősorban a vasárnapi munka miatt.
   
A munkaidőszabályok változása lehetővé tette, hogy a munkaadó a heti pihenőidőt összevontan 48 órában is kiadhassa, illetve hétköznapra átcsoportosítsa, ez azonban még nem jogosítja fel arra, hogy rendes munkaidős munkavégzésre ossza be vasárnap is a dolgozóit.
   
Rendes - pótlékfizetés nélküli - munkaidőbe csak a megszakítás nélküli, több műszakos vagy idényjellegű tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalókat, illetve kizárólag hétvégén, részmunkaidőben alkalmazott dolgozókat oszthatnak be. Kivételt jelent a rendeltetése szerint vasárnap is szolgáltató munkaadó, amely azonban inkább a közszolgáltatásoknál, az egészségügyi ellátásnál, és nem a kereskedelemnél fordul elő - írta a lap, hozzátéve: mindez azzal járhat, hogy csak a túlmunkakeret terhére és 50 százalékos bérpótlék mellett lehet majd vasárnapi munkavégzést elrendelni a kiskereskedelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!