Gazdaság

2012.01.05. 13:41

Szilveszterkor zsebre dolgoztak az árusok

Budapest - Szilveszter éjszakáján sem pihentek a pénzügyőrök, rajtaütöttek az alkalmi árusokon és pénzbírsággal, üzletbezárással büntették a szabálytalankodókat.

Osváth Sarolta

Nem számítottak ellenőrzésre az alkalmi dudaárusok és az italkimérők az óév búcsúztatásakor, így ugyancsak meglepődtek, amikor a békés mulatozónak látszó vásárlóról kiderült: álruhás adóellenőr. Aki azt gondolta, nagyot kaszálhat az év utolsó napján, bizony alaposan ráfizetett. A Szilveszter éjszakáján kiszabott bírság összege meghaladja az egymillió forintot, egy esetben pedig telephely bezárásra is sor került – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának közleményéből.

Az ellenőrök az ünnepi éjszaka forgatagában este nyolc és hajnali három óra között járták a várost és Budapest belvárosában több szabadtéri helyszínen végeztek ellenőrzéseket. Azt tapasztalták, hogy az utcai árusok egy esetben sem adtak nyugtát a vásárlás ellenértékéről! Sőt, találtak olyan árust is, aki egyáltalán nem vitt magával sem nyugta-, sem számlatömböt, így még ha akart volna, sem tudott volna eleget tenni nyugta-adási kötelezettségének.

Az egyik utcabálon például így „kaptak el” egy furgonból perecet, sört és jövedéki termékeket áruló magánszemélyt. A nyugtaadás elmulasztása egyértelműen azt jelenti, hogy az illető a szilveszteri bevételét el akarta titkolni az adóhatóság elöl. A revizorok az ellenőrzések idejére egy belvárosi őrzött parkolóban hagyták személygépkocsijukat, majd hajnaltájban, amikor kifizették a parkolási díjat, szintén hiába várták a bizonylatot. A mulasztás sokba került az üzemeltetőnek: mivel fél éven belül már másodszor kapták rajta, a parkolóhelyet a bírságon felül tizenkét napra be is záratta az adóhatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!