Gazdaság

2012.02.17. 16:55

Magyarország elkerüli a recessziót

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint a magyar gazdaság az idén elkerüli az egész éves recessziót.

MTI

A BNP Paribas bankcsoport befektetők számára kidolgozott, frissített térségi helyzetértékelése felidézi, hogy a ház nemrégiben 0,7 százalékponttal javította a német gazdaságra szóló idei növekedési előrejelzését, és jelenleg azzal számol, hogy a német hazai össztermék (GDP) 2012 egészében 1,1 százalékkal növekszik.

Németország a közép-kelet-európai térség első számú kereskedelmi partnere, és a német gazdaság teljesítményének javulása nagyobb hatást gyakorol a felzárkózó európai térségre, mint az euróövezeti periféria kilátásainak gyengülése, mivel ez utóbbi országcsoport kapcsolatai Közép-Európával sokkal kevésbé szorosak - indokolták a közép-kelet-európai prognózis javítását a BNP Paribas elemzői.

A cég mindezek alapján az általa vizsgált öt térségi gazdaságra - Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Bulgáriára és Romániára - adott idei átlagos növekedési előrejelzését az eddigi 0,6 százalékról 1,4 százalékra, a jövő évit 2,2 százalékról 2,6 százalékra emelte.

Magyarországon a BNP Paribas eddig 0,9 százalékos idei GDP-visszaesést jósolt, az új előrejelzés azonban 0,1 százalékos egész éves növekedést valószínűsít 2012-re. Jövőre a cég becslése szerint 2,2 százalékkal növekedhet a magyar GDP-növekedés a BNP Paribas közgazdászai által eddig várt 2,1 százalék helyett.

A londoni elemzői közösségben az utóbbi hetek térségi adatsorai nyomán egyre elterjedtebb vélemény, hogy a magyar gazdaság az idén elkerülheti a teljes évi recessziót.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a várakozásokat meghaladó tavalyi negyedik negyedévi magyar GDP-adatokhoz fűzött helyzetértékelésükben közölték: az a tény, hogy a magyar gazdaság 2011 végén is "dacolt a recesszióval", megerősíti a ház azon "konszenzus feletti" előrejelzését, hogy a magyar GDP-érték 2012 egészében 0,5 százalékkal növekedni fog.

A JP Morgan közgazdászai továbbra is azt várják, hogy Magyarország a következő negyedévekben legalábbis recesszióhoz közeli helyzetbe kerül, mivel a költségvetés feszesebbre vonása nyomást gyakorol a fogyasztásra.

A ház londoni elemzőinek előrejelzése szerint emellett a Nokia által bejelentett, 2300 magyarországi alkalmazottat érintő leépítés is negatívan befolyásolhatja néhány tized százalékpont erejéig az éves összevetésben számolt idei első negyedévi GDP-növekedést.

A cég szerint mindazonáltal az autóiparban folyó nagyszabású beruházási programok várhatóan lendületet adnak a magyar feldolgozóipari termelésnek és exportnak a következő évben.

A BNP Paribas közgazdászainak új, pénteken ismertetett előrejelzése szerint az erősebb ciklikus kilátások mellett - az euróövezeti jegybank (EKB) likviditáspótló lépései és a "Bécsi Kezdeményezés 2.0" hatására - csökkent a valószínűsége egy olyan újabb "totális hitelválságnak" is, amilyen 2008 végén, 2009 elején borította el térséget.

Az eredeti Bécsi Kezdeményezés alapján - amelynek kialakításában az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) játszott kulcsszerepet - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi csődjét követő globális piaci pánikhelyzetben a nyugat-európai bankok kötelezettséget vállaltak közép-kelet-európai érdekeltségeik finanszírozásának fenntartására, és ehhez annak idején jórészt tartották is magukat.

Az EBRD éppen egy hónappal ezelőtt Londonban bejelentette, hogy rendkívül széleskörű együttműködéssel elindult a "Bécs 2.0" Kezdeményezés, vagyis egy új koordinációs folyamat, amelynek célja ezúttal a közép-kelet-európai gazdaságok - elsősorban a bankszektorok - megvédése az euróövezeti adósságválság negatív pénzügyi hatásaitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!