Gazdaság

2012.02.21. 12:07

Milyen gazdagok az olasz kormány tagjai?

A Monti-kormány által hirdetett átláthatóság jegyében interneten közzé tették a közgazdász vezette kabinet tagjainak vagyoni helyzetét, fizetési plafont szabva az olasz állami menedzserek számára.

MTI

A Mario Monti vezette római kormány leggazdagabb minisztere Corrado Passera, az Intesa San Paolo bankcsoport volt vezérigazgatója, aki november óta a gazdasági fejlesztési csúcsminisztériumot vezeti. Tavaly Passera jövedelme bruttó 3,5 millió euró volt, ebből 1,4 milliót adózott. Vagyonnyilatkozatában egy 114 négyzetméteres párizsi lakás és egy 2010-es évjáratú Mercedes gépkocsi is szerepel, számtalan vállalkozásban birtokolt milliós részvénycsomaggal együtt. Miniszterként Passera fizetése az idén évi bruttó 220 ezer euró lesz Monti a február 21-ei határidőt szabta meg a vagyonnyilatkozattal szemben többször is nemtetszésüket kifejező minisztereinek. A kormány több tagja azonban még nem hozta nyilvánosságra vagyoni helyzetét, hiányzik Montié is. Az elsők között tett eleget a felhívásnak Giampaolo Di Paola tengernagy, védelmi miniszter, akinek tavalyi fizetése bruttó 25.179 euró volt. A kormány rendelkezése szerint a következő napokban az államtitkároknak is közölni kell vagyonnyilatkozatukat mindazokkal együtt, akik a közszférában dolgoznak, és éves keresetük meghaladja a Semmitőszék első elnökének évi bruttó 304.951,95 eurós fizetését. Mostantól ez lesz a felső határa az állami menedzserek fizetésének az olasz közszolgálati miniszter bejelentése szerint, A sajtó adatai szerint több mint száz ilyen állami menedzser van, köztük az olasz posta elnöke, Massimo Sarni 1, 5 millióval, a Trenitalia olasz vasúttársaság ügyvezető igazgatója, Massimo Moretti 871 ezer euróval, valamint a RAI olasz közszolgálati televízió-rádió elnöke, Paolo Garimberti, aki évi 448 ezer eurót visz haza.

Monti az általa meghirdetett átláthatóság jegyében lemondott kormányfői és pénzügyminiszteri fizetéséről. A miniszterek jövedelmére és minden tulajdonára kiterjedő vagyonnyilatkozatot publikáló kormányzati honlap (governo.it) a belépők túlzott száma miatt kedden lefagyott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!