Gazdaság

2012.04.26. 15:08

Orbán Varsóban: Európát adóssághalmok alól kell kiásni

Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági együttműködésről tárgyalt kelet-közép-európai és kínai kollégáival.

MTI

Európát adóssághalmok alól kell kiásni, s ebben olyan szövetségesekre van szüksége, mint Kína - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Varsóban. Orbán Viktor és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos a kínai és a közép- és kelet-európai kormányfők kerekasztal-beszélgetésén vett részt a lengyel fővárosban.

A magyar miniszterelnök - beszédének a sajtó részére kiosztott leirata szerint - úgy vélte: Európa átépítésének sebessége és mértéke csak a második világháború utáni újjáépítéshez hasonlítható. "Az új alapokra helyezett világban új szövetségek születnek" - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy az áttörést csak józansággal és szorgalommal lehet elérni, amelyek mind Kína, mind Közép-Európa számára fontos értékek.

A gazdasági témájú csúcstalálkozót Ven Csia-pao kínai miniszterelnök európai körútjának keretében szervezték meg. A tanácskozáson a térség 16 országa képviseltette magát.

Orbán: az országok sikerességének zálogát a belső megtakarítások jelentik

Az országok sikerességének zálogát a belső megtakarítások jelentik - hangsúlyozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Varsóban. A magyar miniszterelnök - beszédének a sajtó részére kiosztott leirata szerint - hangsúlyozta: azok az országok lesznek sikeresek, amelyek belső megtakarításokkal el tudják kerülni "a külső adósságcsapdát, amelytől Magyarország például ebben a régióban a leginkább szenved". Orbán hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatottság magas szintre emelése és a jól működő pénzügyi szektor mellett az erős ipar biztosítja az országok sikerét.

Orbán: Európának meg kell újulnia a szabadság, biztonság és jólét megtartásához

Európának meg kell újulnia a szabadság, biztonság és jólét megtartásához - hangsúlyozta Orbán Viktor csütörtökön Varsóban. A kormányfő kitért rá: az alacsony költségvetési deficit biztosíthat sikert az országoknak, mert a külső pénzügyi függés korlátozza az államot abban, hogy "testére szabott saját gazdaságpolitikát kövessen". Ilyen esetben, ha egy állam külső forrásokra szorul, akkor azokat diverzifikáltan veheti igénybe - tette hozzá Orbán Viktor beszédének a magyar sajtó részére kiosztott leirata szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!