Gazdaság

2012.04.25. 12:52

Részesedésének eladásával tud kiszállni a Nabuccóból a Mol

A Mol Nyrt. nem tartja fenntarthatónak a jelenlegi Nabucco projektvállalat további finanszírozását, s ennek megfelelően a projektvállalat 2012-es költségvetését sem hagyta jóvá - közölte a társaság az MTI-vel.

MTI

Az MTI által megkérdezett szakértők szerint lényegében ez azt jelenti, hogy a társaság már nem ad több pénzt a bécsi székhelyű projektvállalatnak.

Szakértők szerint bár a döntés megszületett, a Mol csak tulajdonrészének értékesítésével tudna kilépni a konzorciumból. Mivel azonban a német Bayerngas jelenleg is tárgyalásokat folytat a Nabuccóval arról, hogy hetedik részvényesként csatlakozzon a projekthez, az is elképzelhető, hogy amennyiben a jelenlegi tagok nem élnek elővásárlási jogukkal, végül a Mol pakettjét veszi meg.

Az Európai Bizottság energiaügyi biztosa, Günter Oettinger szóvivője korábban azt nyilatkozta, hogy a Mol Nyrt. esetleges kiszállása a projektből nem feltétlenül negatív fejlemény, ha sikerül találni egy újabb, tőkeerős partnert.

A Mol közleménye szerint a társaság és a Mol-csoport tagja, az FGSZ Zrt. az elmúlt mintegy másfél évben folyamatosan jelezte minden lehetséges fórumon - a Nabucco International közgyűlésén, a Nabucco International többi társrészvényese felé, kétoldali találkozókon, valamint Magyarország, az EU és az Egyesült Államok energetikai képviselői felé -, hogy a máig tisztázatlan bekerülési költségek és gázforrások mellett a jelenlegi struktúrában és projektvezetéssel nem látja biztosítottnak a Nabucco projekt megvalósulását.

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) 2004 júniusában jött létre a Nabucco gázvezeték fejlesztése, megépítése és működtetése céljából. A NIC központja Bécsben van.

A NIC tulajdonosai a Nabucco részvényesei: az osztrák OMV, a Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE. Minden egyes részvényes egyenlő, 16,67 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Címkék#Nabucco#MOL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!