Gazdaság

2012.05.29. 17:24

Mitől lesz jobb a világ?

Június 7-én, immár a negyedik alkalommal, Budapesten, a Tomori Pál Főiskolán rendezik meg a magyarországi klímacsúcsot, amely egy kicsit új és más lesz, mint amilyenek a korábbiak voltak. Erről kérdeztük a rendező szervezet, a Klíma Klub titkárát, Varga Dávidot.

PLT

- Mutassa be kérem, mi a Klíma Klub?
 
- A Klíma Klubot 2009-ben alapítottuk azzal a céllal, hogy párbeszéd alakuljon ki a tudomány, a gazdasági szereplők, a politikai döntéshozók és a civil szervezetek között egy olyan összetett és szerteágazó témakörben, mint az éghajlatváltozás, amely számos kihívást, de egyben sok lehetőséget is rejt magában a technológiafejlődés, a kutatás-fejlesztés területén. Nélkülözhetetlen, hogy az egyetemeken felhalmozott tudást, az innovációt tudatosítsuk, s ezáltal a zöld ipar fejlődését előmozdítsuk. Természetesen jelentős energiát fordítunk a lakosság szerepvállalásának növelésére és a tudatformálásra is, ami az egyik kiemelt célkitűzésünk.
 
- Mi a célja a IV. magyarországi klímacsúcsnak? Mitől lesz más idén ez a rendezvény, mint amilyen a korábbi években volt?
 
- Az egyik leglényegesebb változás, hogy idén első alkalommal, hagyományteremtő jelleggel egy életműdíj átadására is sor kerül, amelyet hazánk egyik neves akadémikusa fog megkapni. Egyik kiemelkedő szakmai partnerünkkel, az önök lapcsoportjával, a Pannon Lapok Társaságával kiállítást is rendezünk, amely a PLT a Földért nevet kapta, s azt láthatják majd a résztvevők, hogy mi mindent tudnak tenni a helyi lapok a környezetük védelméért. A nap folyamán megtekinthető lesz továbbá egy magyar formatervező, Terbe János kartondesign-munkásságának néhány darabja. Ezen bútordarabok tökéletes példái annak, milyen, amikor a környezettudatosság és az esztétikus, látványos formatervezés találkozik.


 
- Milyen témában és hogyan zajlik majd a konferencia?
 
- A IV. magyarországi klímacsúcs fő témája az ipar-energia-környezet köré szerveződik, és arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lesz jobb a világ. Ez is mutatja, hogy nagyon szoros összefüggés van a gazdaság, az energiaellátás és a környezet között, amit számos előadáson keresztül mondanak majd el a konferencia résztvevői. A rendezvényt Jolánkai Márton professzor, az MTA rendes tagja vezeti, aki jelentős szerepet játszott a Klíma Klub tudományos tanácsadó testületének tagjaként a program összeállításában is.

A megnyitóbeszédet az MTA főtitkára, dr. Németh Tamás fogja elmondani, amit az életműdíj átadása követ. Ezután a konferencia szakmai programja következik, amely pódiumbeszélgetések és szekció-előadások során zajlik. A pódiumbeszélgetéseket is az ország kiváló professzorai vezetik, s gondoskodnak arról, hogy komoly érvek-ellenérvek ütközzenek.

 

 

Anglia és Svédország nagykövete is jelen lesz a konferencián. Külföldön már jól bevált eljárásokat mutatnak be a résztvevők, például hogy milyen a jó kormányzati támogatás és döntéshozás, de találkozhatunk sikeres vállalati megoldásokkal is. Ilyen a londoni városi közlekedés zöldesítése vagy az éghajlatváltozás tudományos hátterének a nemzeti alaptantervbe való illesztése. Két olyan nemzetközi nagyvállalat is képviselteti magát a csúcson, mint a Siemens és az E.ON Hungária, amelyek vezető szakemberei az energetika és környezetvédelem témakörben zajló pódiumbeszélgetésbe kapcsolódnak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!