Gazdaság

2012.06.26. 06:09

Vigyázat, támad a lisztharmat!

Szombathely - Ugyan hétfőn kiadós eső volt a megyében, de előtte tartós száraz időszak és nagy meleg uralkodott, ami kedvező a lisztharmatfertőzés kialakulásának. Az igényes gazda minden percet kihasznál, hogy elvégezz az időszerű munkákat a szőlőben.

Peltzer Géza

- Az elmúlt időszak száraz, meleg, csapadékszegény periódusa miatt felértékelődött a lisztharmat várható fellépése és fertőzése. Ez a gombabetegség csak az egyik megoldandó feladata a szőlőtermelő gazdának a többi lehetséges kártételek közül - tudtuk meg dr. Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadótól.

- A lisztharmat 2010-ben megyénkben nem, de az ország más régióiban komoly gondokat okozott, jóval megelőzve a peronoszpóra kártételt, viszont tavaly már megyénkben is "aratott".

A lisztharmat a meleg, kevésbé csapadékos, száraz évjáratokat kedveli. Ez az  év eddig kimondottan száraznak mondható, nem tudjuk, hogyan tovább, mindenesetre jó lesz felkészülni ismét egy lisztharmatosabb évre is.

- Nagyon fontosnak tartom az első tünetek mielőbbi felismerését. A szőlő mai állapotában mind a peronoszpóra, mind a lisztharmat ellen megfelelőek a kontaktszerek (réz és vegyületei, folpet, mankoceb, metiram, kiegészítve elemi kénnel vagy meptildinokappal), majd lisztharmat tekintetében is elő kell venni a "nagyágyú" felszívódóakat: metrafenon, penkonazol, proquinazid, tetrakonazol hatóanyagot tartalmazó szereket. Fürtzáródás utánra ismét a kontakt anyagokat javaslom. Bevált a kontakt és felszívódó szerek váltogatása.

- A szürkepenész elleni védekezést a legnehezebb feladatunknak tekintem. Mint fakultatív parazita, zömében sérüléseken keresztül fertőzi meg a növényt. Ezt a sérülést okozhatja jégeső, viharos szél, szőlőmolyok rágása, darazsak szívogatása a zsendülő bogyókon. Folyamatosak most a fattyazások, itt a tetejezés ideje is, tehát mi magunk is sok mechanikai sebet ejtünk a növényen.  Fürtzáródás előtt a permetszert még be lehet juttatni a fürtök belsejébe: zsendüléskor a vékonyabb, repedésre hajlamos fajták válnak kifejezetten fogékonnyá a fertőzésre és a rothadásra. Védekezésre a boscalid, cimoxanil+folpet, ciprodinil, iprodion, mandipropamid és pirimetanil hatóanyagokat javaslom használni. Mindkét kórokozó ellen a tebukonazol is jó választás.

 

A növényvédőszeres kezelésnek három fő időszaka van a szőlőültetvényekben: a virágzás, a fürtzáródás és a zsendülés. Az elsőn már jóval túl vagyunk, most a szőlőfürtök megfordulását - amit "pálfordulásnak" is nevez a szőlészszakma - tapasztaljuk ilyenkor június végén, Péter-Pál környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!