Gazdaság

2012.07.30. 15:40

Kevesebb lakás épül

Az idei első félévben 4463 új lakás épült, 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

MTI

A kiadott lakásépítési engedélyek száma 17 százalékkal, 4888-ra csökkent. Az építtetők körében folytatódott a vállalkozói szektor visszaszorulása, így a vállalkozások részesedése már az egyharmadot sem éri el az újlakás-beruházásokból közölte a KSH. Az építtetői kör összetételét továbbra is a természetes személyek súlyának növekedése jellemzi. Az általuk épített lakások aránya 58-ról 65 százalékra emelkedett az elmúlt év első fele óta. A vállalkozások által épített lakások aránya ugyanekkor 40-ről 32 százalékra csökkent. Budapesten, ahol korábban a vállalkozói lakásépítés meghatározó volt, most a lakások több mint felét természetes személyek építtették. Orszá-gosan 2012 első félévében mindössze 43 lakás épült önkormányzati megbízásból. Az építtetői kör átrendeződése miatt csökkent az értékesítésre épített lakások aránya, 43 százalékról 35 százalékra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!