Gazdaság

2012.07.30. 15:40

Kevesebb lakás épül

Az idei első félévben 4463 új lakás épült, 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

MTI

A kiadott lakásépítési engedélyek száma 17 százalékkal, 4888-ra csökkent. Az építtetők körében folytatódott a vállalkozói szektor visszaszorulása, így a vállalkozások részesedése már az egyharmadot sem éri el az újlakás-beruházásokból közölte a KSH. Az építtetői kör összetételét továbbra is a természetes személyek súlyának növekedése jellemzi. Az általuk épített lakások aránya 58-ról 65 százalékra emelkedett az elmúlt év első fele óta. A vállalkozások által épített lakások aránya ugyanekkor 40-ről 32 százalékra csökkent. Budapesten, ahol korábban a vállalkozói lakásépítés meghatározó volt, most a lakások több mint felét természetes személyek építtették. Orszá-gosan 2012 első félévében mindössze 43 lakás épült önkormányzati megbízásból. Az építtetői kör átrendeződése miatt csökkent az értékesítésre épített lakások aránya, 43 százalékról 35 százalékra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!