Gazdaság

2012.07.20. 08:14

Üres állások nyomában

Körkép - Júniusban az új állásbejelentések 40 százaléka a szombathelyi térség munkaerő-piacát érintette. A legkevesebb üres álláshelyet a vasvári kirendeltségen jelentettek be a foglalkoztatók.

Kiss Tamás

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának kimutatása szerint júniusban tovább folytatódott a regisztrált álláskeresők számának hónapok óta tartó csökkenése, ennek üteme azonban valamelyest mérséklődött. Az év hatodik hónapjában 7153-an szerepeltek a nyilvántartási rendszerben, 4 százalékkal kevesebben, mint májusban. Év eleje óta  - a folyamatos csökkenés következtében - összességében már 25 százalékkal meghaladóan fogyott az álláskeresők száma.

Az elmúlt év júniusához képest a megyében 904 fővel (11,2 százalékkal) mérséklődött az álláskeresők száma. A csökkenés a celldömölki (-3 százalék)  és a szombathelyi (-5,7 százalék) térségben volt a legkisebb, a szentgotthárdi (-21,8 százalék)  és a sárvári (-19,2 százalék)  kirendeltségen pedig a legnagyobb mértékű.   A munkanélküliség relatív szintje a tavalyi adathoz viszonyítva júniusban 0,9 százalékponttal alakult kedvezőbben. Legnagyobb javulást Szentgotthárd, Kőszeg és Vasvár vonzáskörzetében mutatnak az adatok, ennek ellenére utóbbi térségben a legmagasabb a nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya.

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adatai szerint az idei év hatodik hónapjában 6,3 százalékra csökkent az álláskeresési ráta. A legalacsonyabb mutatóval (5,3 százalék) Szombathely és Körmend vonzáskörzetében találkozhatunk, de Kőszeg (5,5 százalék) és Sárvár (5,9 százalék) térségében sem éri el a 6 százalékot. Szentgotthárd körzetében 6,5 százalék az álláskeresők aránya. Celldömölk térségében a gazdaságilag aktív népességnek a 8,1 százaléka, Vasvár körzetében pedig a 10,3 százaléka regisztrált álláskereső.

A férfiak számára kínált szezonális munkáknak és részben az aktuális  közfoglalkoztatási programoknak is köszönhetően a trend nem változott, vagyis a rendszerben továbbra is magasabb az álláskereső nők száma.

Ugyancsak beszédes adat, hogy júniusban a regisztrált álláskeresők mintegy 17 százaléka volt 25 éves vagy ennél fiatalabb, közel hattizedük tartozott a 26-50 éves korcsoportba, minden negyedik pedig betöltötte már az 50. életévét. Egy hónap távlatában - a pályakezdők beáramlásának következtében - a fiatalok száma 3,7 százalékkal emelkedett. Arra is érdemes odafigyelni, hogy júniusban az álláskeresők 40,8 százaléka volt jogosult álláskeresési vagy szociális ellátásra, 59,2 százalék viszont nem kapott semmilyen ellátást.

A munkaügyi szerevet számaiból kiderül, hogy kis mértékben csökkent a munkaerő iránti kereslet: a foglalkoztatók júniusban 786 új álláslehetőséget jeleztek a kirendeltségeken, 12,2 százalékkal kevesebbet, mit az előző hónapban.  Akárcsak a megelőző hónapban, az önkormányzatok mellett júniusban is a munkaerő-kölcsönző cégek valamint a feldolgozóipar és a kereskedelem kínálta a legtöbb üres állást.  Éves összehasonlításban 23,3 százalékkal kevesebb munkaerő-igényt jeleztek a munkáltatók. A támogatott üres munkahelyek száma 27,7 százalékkal, a nem támogatottaké pedig 19,7 százalékkal fogyott. Az új állásbejelentések mintegy 40 százaléka a szombathelyi, további 12-15 százaléka a sárvári illetve a celldömölki kirendeltség vonzáskörzetének munkaerő-piacát érintette. A legkevesebb üres álláshelyet a vasvári kirendeltségen jelentettek be múlt hónapban a foglalkoztatók.

Júniusban az újonnan bejelentett állások 53,9 százaléka volt nem támogatott álláshely, 46,1 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók. A sárvári és a szombathelyi térség kivételével a támogatott állások voltak túlsúlyban, elsősorban a támogatott közfoglalkoztatási programok létszámigénye következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!