Gazdaság

2012.07.17. 06:47

Vas megye az ingatlanpiac középmezőnyében

Szombathely - Vas megyében az országos tendenciához hasonlóan csökkent a lakások, házak ára tavaly. Ellenben a vasi megyeszékhelyen mind az éves ár- és forgalomváltozás pozitiv irányba mozdult el egy országos kimutatás szerint.

Kelemen Attila

Lassuló forgalom és csökkenő árak jellemezték a megye ingatlanpiacát 2011-ben  derül ki az OTP Jelzálogbank által a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tranzakciós adatbázisa alapján készített legfrissebb OTP Értéktérkép adataiból.

2011-ben  az év végi erőteljes piaci élénkülés következtében nem változott számottevően a lakóingatlan-forgalom 2010-hez képest; az elmúlt két évben szinte pontosan ugyanannyi, mintegy 90 ezer adásvételt regisztrált a NAV országosan. A megyék közül kilencben nőtt - főleg Tolnában és  Győr-Moson-Sopronban - az adásvételek száma. Vas megyében az országos stagnálás ellenére öt százalékkal esett vissza a lakáspiaci forgalom egy év alatt.  A vasi kistérségek közül a legkedvezőbb eladási mutatókkal  (20 százalék feletti növekedés) a csepregi, a legkedvezőtlenebbel (15 százalék alatti csökkenés) a celldömölki rendelkezik.

A forgalom helyi adottságokhoz mért intenzitása a forgási sebességgel - a tavaly eladott lakóingatlanok és az aktuális lakásállomány hányadosával - szemléltethető. Országosan a 173 statisztikai kistérség közül  csak 32-ben éri el az egy százalékot az állomány-arányos forgalom. Ezek közül 23 dunántúli, melyek között megtalálható Szombathely térsége is. A megyénkben a legkisebb arányszámmal Körmend kistérsége rendelkezik, ahol a 0,35 százalékot sem éri el a forgási sebesség. Az egész megyét nézve összességében egy  százalék körüli az állomány-arányos forgalom, ami az országos - stagnáló - trendnek megfelelő.

2011-ben országosan szűk két százalékkal csökkent az eladott lakóingatlanok átlagára, azaz lassul a 2008 óta tartó áresés üteme. Hat megyében pozitív irányú az elmozdulás 2010-hez képest. Vas megye a maga közel -2 százalékával nincs köztük.

Az árakra mérhető hatást gyakorolt az év utolsó és 2012 első három hónapját meghatározó végtörlesztési lehetőség. A tavalyi év első három negyedévéhez képest az utolsó három hónapban országos átlagot meghaladó volt az értékvesztés mértéke Fejér, Heves, Pest, Somogy, Vas és Veszprém megyékben.  A 2011-ben országszerte eladott lakóingatlanok átlagára 11,76 (Budapest nélkül 9,48) millió forint volt; ezen belül a lakásoké 11,43 (csak vidéket nézve 8,73) millió forint. A fajlagos árakat elemezve megállapítható, hogy megyénkben átlagban közel 150 ezer forint a lakások négyzetméter ára. Az országos forgalom negyedét adó megyeszékhelyek közül mind ár-, mind pedig forgalomváltozás tekintetében csak Győr, Kecskemét és Szombathely rendelkezik pozitív mutatókkal.

 

Milyen lakás a legkeresettebb?

Csaknem minden megyeszékhelyen - Szombathelyen is - a másfél- és kétszobás lakások a legnépszerűbbek. A lakásméretek az igényelt szobaszámhoz igazodnak. A helyi árszínvonalat figyelembe véve árkategóriában a 6, illetve 8 millió forint a fő keresleti limit Szombathelyen. Miközben alacsonyabb árfekvésben a panellakások kereslete is jellemző a nagyvárosok többségében, családi házakra csak Kaposváron, Pécsett, Salgótarjánban, Szombathelyen és Tatabányán van érezhető érdeklődés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!