Gazdaság

2012.07.15. 20:49

Vas megyében kevesebb a vendég

Vas megyei körkép – Az év első öt hónapjában a nagyobb külföldi érdeklődésnek köszönhetően nőtt a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek látogatottsága. Ám régiónkat csökkenő forgalom jellemezte.

Kelemen Attila

Az országban a második legnagyobb forgalmat elérő Nyugat-Dunántúlt csökkenő forgalom jellemezte január ás május között – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójából. Ebben az időszakban összesen 493 ezer vendég valamivel több mint másfél millió éjszakára kereste fel a régiónkat, ami 2,5 százalékkal, illetve 1,5 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Belföldről kisebb számban érkeztek vendégek, s ezt a növekvő külföldi kereslet nem tudta ellensúlyozni. Az átlagos tartózkodási idő ennek ellenére 1,0 százalékkal 3,0 éjszakára nőtt.

A nyugat-dunántúli vendégéjszakák meghatározó részét, 84 százalékát a tíz legnagyobb kereskedelmi szálláshely-forgalommal rendelkező településen töltötték el a vendégek, közülük is a legtöbb időre a hévízi és a büki szálláshelyeken maradtak.

A vendégek döntő része 85 százaléka) továbbra is a szállodákat preferálja. A hotelek látogatottsága összességében mérséklődött, ugyanakkor a panziók, közösségi szállások, és kempingek 4,5 és 10 százalék közötti forgalomnövekedést könyvelhettek el.

Hónapról hónapra bővül azon egységek száma, ahol a vendégek SZÉP kártyával fizethetnek. Májusig a turisták 228 millió forint értékben fizettek a nyugat-dunántúli kereskedelmi szálláshelyeken a munkáltatójuk által Széchenyi Pihenőkártyájukra utalt keretük terhére. Az így elszámolt összeg a belföldi bruttó szállásdíj 7,0 százalékát tette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!