Gazdaság

2012.08.01. 02:41

Több fiatal állás nélkül

Vas megyei körkép - A tanév végével tavalyhoz és májushoz képest is jóval több pályakezdő vált regisztrált álláskeresővé. A felvételik lezárultával a számuk minden bizonnyal tovább emelkedik.

Kiss Tamás

Júniusban tovább folytatódott a regisztrált álláskeresők számának hónapok óta tartó csökkenése, ennek üteme azonban valamelyest mérséklődött: az év hatodik hónapjában 7153-an szerepeltek a nyilvántartási rendszerben, 4 százalékkal kevesebben, mint májusban. A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adataiból az is kiderül, hogy az év eleji magas létszámot követően több hónapon keresztül dinamikusan (10 százalékot meghaladó mértékben) csökkent a férfi álláskeresők száma. Ennek oka egyrészt, hogy a szezonális feladatoknál, másrészt a közfoglalkoztatási programokban is inkább a férfiak számára kínálnak munkát. Ezek nyomán júniusban a nőknél 12 százalékkal kevesebb, 3348 férfi volt a nyilvántartási rendszerben.

Ugyancsak beszédes adat, hogy júniusban a regisztrált álláskeresőknek mintegy 17 százaléka volt 25 éves vagy ennél fiatalabb, közel hattized tartozott a 26-50 éves korcsoportba, minden negyedik pedig betöltötte az 50. életévét. Egy hónap távlatában a pályakezdők beáramlásának következtében a fiatalok körében emelkedett (méghozzá 3,7 százalékkal) az álláskeresők száma, a 25 évesnél idősebbek körében viszont 5,5 százalékos csökkenés történt.

 

Az év hatodik hónapjában a nyilvántartási rendszerben szereplő álláskeresők 34,3 százaléka legfeljebb 8. általános iskolai végzettséggel rendelkezett, háromtizedük járt korábban szakmunkásképzőbe, szakiskolába, gimnáziumban érettségizett 8,3 százalék, szakközépiskolába, technikumba 20 százalék járt, diplomával mintegy 8 százalék rendelkezett. Májushoz képest a szakközépiskolát végzettek és a diplomások kivételével, ahol stagnálás volt tapasztalható minden csoportban fogyott az álláskeresők száma, legnagyobb mértékben az általános iskolát végzettek körében.

Az idei év során január kivételével minden hónapban magasabban alakult a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma, mint egy évvel korábban, éven belül azonban jellemzően csökkenő tendencia érvényesült. Júniusban viszont összefüggésben a tanév végével megszakadt a pályakezdő álláskeresők számának hónapok óta tartó mérséklődése. Az év hatodik hónapjában 719 fiatal szerepelt munkanélküliként a regisztrációs rendszerben, 13,4 százalékkal több, mint májusban. A 10 százalékot meghaladó júniusi bővülési ütem a korábbi években kevésbé volt jellemző. A növekedés döntően a középiskolát végzett fiatalok korábbiaknál erőteljesebb beáramlásának a következménye.

Az előző év azonos időszakához képest is jelentős változás történt a pályakezdő álláskeresők számában: egy évvel korábban a számuk még alig haladta meg a 600 főt, azóta közel 20 százalékos növekedés következett be a körükben.

Mivel a felsőoktatásban csökkent a nem fizetős helyek száma, borítékolható, hogy az elkövetkezendő időszakban még több pályakezdő regisztrál majd. És érdemes is így tenniük, a munkaügyi szervezet ugyanis különböző (tanácsadási, közvetítési, képzési) szolgáltatásokat tud nyújtani számukra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!