Gazdaság

2012.10.08. 11:59

Bővülő kereslet a munkerőpiacon

Szombathely - A megelőző három hónapban tapasztalt folyamatos mérséklődést követően augusztusban már némileg bővült a munkaerő iránti kereslet a megyében.

Kiss Tamás

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának kimutatása szerint az idei év nyolcadik hónapjában 616 üres állást jeleztek a kirendeltségeken a munkáltatók, mintegy 2 százalékkal többet, mint az előző hónapban.
A támogatás nélkül kínált álláshelyek száma 20,3 százalékkal bővült, a támogatással kínáltaké viszont 24,1 százalékkal csökkent, döntően a közfoglalkoztatási programok keretében biztosított munkalehetőségek szűkülése következtében. Az egy évvel korábbiakhoz képest a támogatással kínált álláshelyek számában erőteljesebb (közel 60 százalékos) csökkenés történt, míg a támogatás nélküliek esetében 26,8 százalékos mérséklődést mutattak az adatok.

A legtöbb üres állást (az összes mintegy négytizedét) a szombathelyi térségben jelentették be a munkáltatók. A munkalehetőségek 13-15 százaléka Körmend, illetve a Sárvár vonzáskörzetében állt az álláskeresők rendelkezésére. A többi betöltésre váró munkahelyen négy kirendeltség osztozott. Legkevesebb üres állást a szentgotthárdi kirendeltség munkatársai regisztráltak.

Az újonnan bejelentett állások héttizedéhez a foglalkoztatók nem igényeltek támogatást és egyharmadát kínálták a valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül.

A regisztrált álláskeresők között 23,4 százalékot tett ki a legalább egy  éve munkanélküliek aránya, amely az elmúlt év azonos időszaki adatához hasonló. A vizsgált csoportba tartozó álláskeresők körében az átlagosnál magasabb, 38,3 százalék az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők aránya, mintegy 25 százalékuk pedig 50 év feletti. A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adatai szerint a tartós munkanélküliek közel 30 százaléka szociális juttatásban részesült, 63,2 százaléka pedig nem kapott ellátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!