Gazdaság

2012.10.05. 05:10

Munkavállalás - itthon és odaát

Szombathely - Munkajogi információs napot tartottak csütörtökön az IGR-Jövő a határtérségben projekt keretében az MMIK előtti téren.

Ambrózai Zsuzsanna

Tanácsadás, tájékoztatás, ismertetés, segítség a munkavállalók részére - pontosan ez a lényege a Munkajogi információs napoknak, melyek most road-show keretén belül valósulnak meg a Nyugat-dunántúli régió öt városában (Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Sopron, Győr) - mondja Horváth Csaba, az IGR projektmenedzsere.

A projekt még 2008-ban indult, elsődleges célkitűzése, hogy segítséget nyújtsanak az ausztriai magyar,  de a hazai munkavállalóknak is.
 
- A tanácsadás kiterjed az osztrák és a magyar munkajog, szociális jog, családi juttatások, adójog és a foglalkoztatás szabályozásának kérdéseire is. A munkavállalók mind szélesebb körű tájékoztatására szervezzük az információs napokat, rendezvényeket, jelentetjük meg kiadványainakat. A mai esemény is éppen ilyen. Szívesen beszélgetünk, segítünk, adunk tanácsot mindazoknak, akiknek szükségük van rá  - mondja a projektmenedzser.


A helyzet pedig azt mutatja, igény van a segítségre, hiszen  a projekt nem egész eddigi négy éve alatt több mint 37 ezren fordultak a szervezethez. A mostani rendezvény elsődleges célja volt, hogy minél jobban megismertessék a munkavállalókkal a július elején életbe lépett Munka Törvénykönyvét.

A projekten belül  kiemelt szerepet kap nemcsak a szóbeli, hanem az írásbeli tájékjoztatás is. Éppen ezért több féle kiadvány is napvilágot látott az elmúlt időszakban.
 
- Ezek célja, hogy ténylegesen közelebb vigyük a munka világát a munkavállalókhoz. Erre a legjobb kiadványunk most a Munkavállaló letten. Hogy miért fontosak ezek az információs füzetek? Mert sajnos még mindig nagy a sötétség, még mindig sokuknak fogalma sincs a munka világáról - jegyzi meg Horváth Csaba.
A statisztika azt mutatja, 35 ezer legális(!) ingázó van Ausztria és Magyarország között, s előreláthatóan ez a számadat csak növekedni fog az elkövetkezendő évben.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!