Gazdaság

2012.11.27. 18:18

Akár országos minta lehet

Vasegerszeg - Nyugat-Magyarország munkaerő-piacának lehetőségei és kritikus pontjai, valamint a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatása címmel szervezett konferenciát a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége a vasi tagszövetséggel karöltve.

Simon Erzsébet

A téma azért is aktuális, mert a prognózisok szerint a hazai munkaerő-piacon - például a magyarok külföldi munkavállalása és a népességcsökkenés miatt - egyre kevesebb a jól képzett és versenyképes szakmával rendelkező munkavállaló. A foglalkoztatás-politikának ezért is koncentráltabban kell a hátrányos helyzetű emberek felé fordulnia a jövőben. A cél az, hogy a hátrányos helyzetű munkaerő-piaci csoportok integrálása minél hatékonyabb lehessen az elsődleges munkaerő-piacra. Ennek lehetőségeiről, modelljeiről esett szó a vasegerszegi konferencián is, ahol elsősorban a fiatal, pályakezdő munkanélküliek és a csökkent munkaképességűek munkavállalási esélyei kerültek ezúttal fókuszba.  - Vas megyében érdemi vitát sikerült generálni, a  szereplők között konstruktív párbeszéd bontakozott ki - szögezte le Bálint Adrienn, a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének munka és szociális ügyekért felelős igazgatója, a program egyik szervezője.



Balról jobbra: Takács Balázs, Horváth Csaba, Rodler Tamás a vasegerszegi kerekasztal-beszélgetésen  (Fotó: Simon Erzsébet)

- Minta értékű vállalati gyakorlatokat is láthattunk a Vas Megyei Karitász, a TDK-Epcos Kft.  és a Cellcomp Kft. projektjei kapcsán arra, hogy a civil szervezetek  és a vállalatok miképpen tudnak együttműködni, és hogyan tudják visszasegíteni a hátrányos helyzetben lévő munkavállalót a versenyszféra munkaerőpiacára  - tette hozzá Bálint Adrienn.  A konferencia egyébként vitaindító előadásokkal kezdődött, ahol mások mellett Csornyák Erika, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal  kommunikációs és munkaerő-piaci szakértője beszélt azokról a munkaerő-piaci prognózisokról, amelyek szerint a jövőben drasztikusan csökken a jól képzett, versenyképes szakmával rendelkező munkavállalók száma.

A szakértő a jövő "veszteseinek" például a közigazgatásban és a mezőgazdaságban dolgozókat látja. Az előrejelzések szerint viszont a következő egy évtizedben a mikrovállalkozások megerősödése prognosztizálható. Ezek munkaerő-felvevő képessége is nőhet majd. A fórum vitaindítóját kerekasztal beszélgetés követte, ahol egyebek mellett elhangzott, hogy a munka becsületét a köztudatban helyre kell állítani, és ezt a pályaorientációs foglalkozásokon túl már az óvodákban, az általános iskolákban érdemes volna elkezdeni. Takács Balázs, a TDK-Epcos Kft. igazgatója elmondta: ők ennek érdekében szombathelyi óvodákat kerestek meg, hogy üzemlátogatásra hívják a kicsiket és az óvónőiket. A céghez való eljutás megkönnyítése érdekében autóbuszt is a potenciális látogatók rendelkezésére bocsátanak. Eddig csupán 2-3 ovis csoport élt a lehetőséggel.

Rodler Tamás, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője a fiatalok munkanélküliségének veszélyeire hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a mobilitás, az ingázás is nehezítő körülmény sok munkavállaló számára. Gyakran már a húsz kilométer is sok lehet a munkát vállalni szándékozónak,  és ennek oka a munkaügyi vezető szerint korántsem a "kényelmesség".  A szakszervezet képviseletében Horváth Csaba, az MSZOSZ Vas megyei képviselője is a fiatalok kivándorlását és a nem megfelelő munkamotivációt emelte ki az egyik legnagyobb, jelenleg a munkaerő-piacot sújtó problémaként.









A vasegerszegi kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyhangúlag arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a képzés és a munkaerőpiac érdemi reformja nélkül nem lehet a válsághelyzetet kezelni,  és ha a reform  nem következik be, akkor a jól képzett, tehetséges munkaerő továbbra is külföldre áramlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!