Gazdaság

2012.11.18. 18:16

Németh Gyula szívesen készít templomi berendezéseket (videóval)

Celldömölk - Németh Gyula celldömölki csont- és fafaragó szülei akaratának engedelmeskedve elektroműszerésznek tanult, de hamar rájött, hogy nem ez az élete célja.

Benkő Sándor

Már gyermekkorában különleges képessége volt Gyulának a rajzoláshoz, a fafaragáshoz. Tanult mesterségét, az elektroműszerész szakmát hamar elhagyta. Képzőművészeti szakkörökre járt, a fejében csak az alkotás, a művészet járt. Az tette igazán boldoggá, amikor a hetvenes években megalakult a velemi népművészeti stúdió. Alapító tagként érezte, hogy élete végre jó mederbe terelődött, végre azt csinálhatja, amit szeret, ezt a belső késztetést gyermekkora óta érezte. Kisiparos lett, majd amikor a sok munka és a tehetsége eredményeként megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet, már szellemi szabadfoglalkozásúként űzte a mesterséget. Fát és csontot faragott. Kiállításokra küldte munkáit. Sokszor nyert, ilyenkor soha nem annak örült, hogy sikeres lett, hanem azokat sajnálta, akiket maga mögé utasított. Mindig megrendelésekre készítette a faragmányait, szobrait, domborműveit, népi bútorait, kerítéseit, kapujait, kopjafáit, használati tárgyait. Különösen szívesen készít templomi berendezéseket. Ebben hatalmas inspirációt kapott Cziffra Györgytől, akinek az alapítványánál volt szerencséje dolgozni. A zongoraművész segített neki a műhelyének felszerelésében is. A három éve már a Népművészet Mestere cím birtokosa most az adventre készül. Csényébe készít egy fából faragott betlehemet. Ottjártunkkor éppen egy bárányt faragott. Ez a megrendelés nagyon lelkesíti. Vásárokra portékákat nem visz magával, de amennyiben meghívják, tudását szívesen bemutatja az érdeklődőknek. Szeretik az emberek a faesztergából kiforduló forgácsok látványát, főleg akkor, ha ezt saját maguk produkálják.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!